Projekt "Sikker Psykiatri" gør en forskel

Personer med en psykisk sygdom lever 10-20 år kortere end personer uden en psykisk sygdom. Det skal et stort og landsdækkende projekt "Sikker Psykiatri" nu rette op på.

19SikkerPsyk.jpg

Personer med en psykisk sygdom lever 10-20 år kortere end personer uden en psykisk sygdom. Det skal et stort og landsdækkende projekt "Sikker Psykiatri" nu rette op på.

Og i Regionpsykiatrien Viborg-Skive har personalet allerede fået de første, mærkbare resultater af projekt sikker psykiatri.

Én af dem, der har været med i projektet er Nelly. Hun er tidligere psykiatrisk patient, og hun ser positivt på det nye fokus.

- Det er da på tide, at der sker noget, for det er jo os, det går ud over, når der er sket fejl, siger hun.

Færre fejl fremover

Og projektet skal netop gøre op med fejl. Dem skal der være langt færre af. Derfor har en række aktører indenfor psykiatrien søsat et landsdækkende projekt, i første omgang med fokus på medicinering.

- Det er fordi, der er mange medicineringsfejl indenfor psykiatrien. Der er mange patienter, der har en somatisk sygdom, som ikke er velbehandlet, og som derfor medfører dårligt helbred og tidligere død, forklarer Beth Lilja, der er direktør for Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Viborg som testpilot

I region Midtjylland er det sengeafsnittet for psykotiske lidelser i Viborg, der er testpilot på det nye projekt. Her skal forbedringerne blandt andet ske ved, at personalet ændrer rutiner og afprøver nye arbejdsgange. Og ikke mindst inddrager patienterne noget mere i fx valg af medicin.

Der er endnu ingen tal på, hvad projektet har betydet for patientsikkerheden, men de foreløbigt positive erfaringer skal nu bredes ud til de andre afsnit i regionpsykiatrien i Viborg.

Næste fokusområde i projektet er somatiske sygdomme, derefter kommer der fokus på selvmord og tvang i psykiatrien.

Se mere om det nye projekt i vores nyhedsudsendelse 19.30:

2:10
Landsdækkende projekt skal gøre det mere sikkert at være psykiatrisk patient: