Politikere undrer sig over udvisningdom i sag om hjemmerøveri

Politikere undrer sig over sag hvor hjemmerøver, der i forvejen havde en betinget udvisning, slipper for udvisning efter dom for 20 nye forbrydelser.

Socialdemokraten Karin Gaardsted undrer sig over sagen, hvor den 22-årige Sherzad Jarbarkheil torsdag for anden gang fik en betinget udvisning, selv om han blev idømt otte års fængsel for 20 nye forbrydelser og i forvejen havde en betinget udvisningsdom.  

- Det er jo selvfølgelig det, der er det store spørgsmål. Også et spørgsmål, som kalder på en forklaring. Jeg forventer at statsadvokaten anker dommen, siger Karin Gaardsted. 

Hjemmerøveri, ildspåsættelse, rambuktyveri

Torsdag afsagde retten dom i sagen, hvor fem mænd blev dømt for tilsammen 25 forskellige forbrydelser. Blandt andet et hjemmerøveri, hvor en 63-årig mand fra Skals nord for Viborg blev slået i hovedet med en spade, fik en hjerneblødning og svævede mellem liv og død i ni dage i koma. 

quoteDanmark har jo tilsluttet sig en række internationale konventioner, som vi skal overholde. Men jeg synes, der er behov for, at der kommer flere øjne på sagen, derfor forventer jeg også at statsadvokaten anker.

Karin Gaardsted, MF, Socialdemokraterne

Hovedmanden i sagen, den 22-årige Sherzad Jarbarkheil, blev idømt otte års fængsel for at være med og i flere tilfælde anstifter til i alt 20 af sagens 25 forhold. Blandt andet to forsøg på røveri, det ene bevæbnet med kniv. Forsøg på rambuktyveri. Ildspåsættelse af en flugtbil. Databedrageri med et stjålet dankort.

Med dommerstemmerne 6-6 besluttede et nævningeting i Viborg torsdag, at den 22-årige skulle idømmes en betinget udvisning, selv om de 20 nye forbrydelser alle var begået i prøvetiden på den betingede udvisningsdom, han havde i forvejen. 

- Det er det, der er vanskeligt at forstå. Jeg tror, der er behov for, at dommen bliver foldet lidt mere ud. Der kan jo være nogle andre ting, der taler for, at udvisningsdommen ikke skal gøres ubetinget. Danmark har jo tilsluttet sig en række internationale konventioner, som vi skal overholde. Men jeg synes, der er behov for, at der kommer flere øjne på sagen, derfor forventer jeg også at statsadvokaten anker, siger Karin Gaardsted.

Indslag om sagen fra i går. Fire unge mænd har i dag fået hårde straffe for et groft hjemmerøveri i Skals i maj sidste år

Frustreret DF'er: Han skal ud 

For Dansk Folkepartis  indfødsretsordfører Christian Langballe, der lige som Karin Gaardsted er opstillet i Viborg, er der ingen tvivl om, at den 22-årige burde have fået en ubetinget udvisning.

- Jeg synes, det er stærkt frustrerende. Vi har lavet en lovgivning, der gør at man netop skal udvise den her type mennesker, så jeg forstår slet ikke, at man ikke kan udvise sådan nogle mennesker, siger Christian Langballe, Indfødsretsordfører i Dansk Folkeparti. 

Den 22-årige Sherzad Jarbarkheil kom til Danmark fra Afghanistan. Han har ingen børn i Danmark, men har heller ingen tilknytning til Afghanistan, og har ikke været i landet, siden han kom til Danmark.

Dommen siger at, en udvisning vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser, set i lyset af hans tilknytning til Danmark.  Bag det ligger, at han har boet i Danmark siden 2001. Så han har gået i skole i Danmark, og han har ingen familie i Afghanistan.

- Jeg er meget forarget over det. Menneskerettighedskonventionen har vi jo i forvejen et øje på i Dansk Folkeparti. Det er stærkt utilfredstillende, at folk som ham her - og Levakovic-sagen også - kan begå grove forbrydelser, og så krybe i ly af, at konventionen siger, de skal have ret til et familieliv, siger Christian Langballe og påpeger at Dansk Folkeparti vil have et opgør med Danmarks forpligtelser ifølge konventionerne.

- Det, der er så utilfredsstillende, er jo, at han i forvejen har en betinget udvisning. Så bliver han dømt igen, og så får han en betinget udvisning igen. For mig giver det bare slet ingen mening . Han skal bare ud, siger Langballe. 

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Politik.