Peter fik en idé til petanque under corona: Pludselig arrangerede han et europamesterskab

Peter Ellekær Hansen fik en idé til et spil, så medlemmerne af den lokale petanqueklub kunne spille under corona. Men idéen var så god, at spillere fra hele Europa ville være med.

I løbet af det sidste år har mange sportsgrene og aktiviteter været lukket ned. Men i den lokale petanqueklub i Bjerringbro fandt ildsjælen Peter Ellekær Hansen en måde at holde gang i sporten, selvom spillerne ikke kunne samles og kaste kugler.

- Vi skulle gøre noget, da coronaen kom, og vi ikke måtte mødes. Jeg måtte gøre noget for at holde på medlemmerne, for de havde jo betalt kontingent, siger Peter Ellekær Hansen.

Petanque-entusiasten fik nemlig en ide til et spil, som de kunne spille hver for sig. Han kaldte det coronaskuddet.

Det går ud på, at man placerer tre petanquekugler på en linje, og så står man et given længde fra kuglerne. Så har man ti runder med tre skud til at ramme de tre kugler. For hver ramt kugle får man et point.

quoteJeg måtte gøre noget for at holde på medlemmerne, for de havde jo betalt kontingent.

Peter Ellekær Hansen, petanqueentusiast

Det blev en succes i den lokale petanqueklub, hvor mange deltog og på Facebook blev alle resultaterne skrevet ind, så medlemmer kunne se, hvordan de klarede sig mod hinanden. 

Men så begyndte de at få nys om coronaskuddet i andre klubber.

- Vi skrev lidt om det på Facebook, og så var der flere, der henvendte sig, om vi ikke kunne lave noget, der dækkede hele landet. Så lavede vi en turnering for hele landet med over 100 deltagere. Så var der flere fra de nordiske lande og Tyskland, der også ville være med, fortæller initiativtageren fra Bjerringbro.

Peter Ellekær Hansen har flere DM-titler indenfor forskellige discipliner af petanque. Nu spiller han dog mest på hobbyplan.
Peter Ellekær Hansen har flere DM-titler indenfor forskellige discipliner af petanque. Nu spiller han dog mest på hobbyplan.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Arrangør af et europamesterskab

Men Peter Ellekær Hansens idé havde ikke nået toppen endnu. Det gjorde den til gengæld, da det europæiske petanque forbund, CEP, skrev til petanquespilleren fra Bjerringbro.

- Det europæiske petanque forbund henvendte sig også for at høre, om vi kunne lave et EM i coronaskud. Det lavede vi så, hvor de forskellige lande stillede op med landsholdstrøjer og entusiasme. Det var en stor succes, fortæller Peter Ellekær Hansen.

Nu er da danske petanqueklubber igen ved at være oppe at køre med normale petanquekampe, og coronaskuddet er derfor lagt lidt på hylden. Men Peter Ellekær Hansens indsats for sporten i en svær tid er ikke gået ubemærket hen.

quoteJeg bliver glad i låget, når jeg kan se, at folk går glade hjem fra noget, som jeg har været med til at arrangere.

Peter Ellekær Hansen, petanqueentusiast

Petanquespilleren modtog nemlig Dansk Petanque Forbunds fortjenstmedalje 2020 for sin indsats med coronaskuddet.

- Det var en fremragende og visionær ide. Han har aktiveret en masse, som ikke havde petanque at gå til, og jeg tror, at det har betydet, at vi har beholdt nogle medlemmer. Derfor har vi givet ham vores hæderstegn for idéen, den måde han rullede den ud på og de timer, han brugte på det, fortæller Lars Friis, der er formand for Dansk Petanque Forbund.

Det var til stor glæde for Peter Ellekær Hansen, der har haft sit projekt at smile af, mens det meste af Danmark har været lukket ned.

- Det gør mig glad. Jeg bliver glad i låget, når jeg kan se, at folk går glade hjem fra noget, som jeg har været med til at arrangere, siger han.

Selvom coronaskuddet er lagt på hylden, så fortæller Petanqueentusiasten, at det sagtens kan være noget de hiver frem en gang om året for at køre en særturnering.