PET advarer om kinesiske overvågningskameraer i Viborg

- Den mest sikre overvågning, er ingen overvågning, siger politiker.

Når viborgenserne træder ud på Trappetorvet i centrum af Viborg, så er det ikke kun det danske politi, der kan følge med via overvågningskameraer. 

Det kinesiske styre har med stor sandsynlighed også mulighed for at følge med i viborgensernes gøren og laden.

I et brev som PET har sendt til Rigspolitiet, efter at have søgt hjælp hos FE, vurderer PET, at der er flere 'sårbarheder' ved kameraerne fra kinesiske Hikvision, som blandt andet bliver brugt i Viborg. 

Det er TV 2 ØSTJYLLAND, der har fået aktindsigt i brevet

PET anbefaler i brevet, at "der generelt bør udvises tilbageholdenhed med at anvende kinesisk overvågningsudstyr til internetforbundne systemer".

Brevet vækker harme på Viborg Rådhus.

- Det er et direkte tegn på den frygt, vi i Enhedslisten har haft ved at etablere et overvågningssamfund, siger Aksel Rosager Johansen, der er medlem af Teknisk Udvalg i Viborg Kommune for Enhedslisten.

Han peger på, at det kinesiske styre med kameraerne har mulighed for at følge kinesiske systemkritikere, der er flygtet til Danmark. Eller danske politikere, der har ytret sig negativt om det kommunistiske styre. 

- Der er ikke noget forsigtighedsprincip. Det er ikke i orden.

- Den mest sikre overvågning, er ingen overvågning, siger Aksel Rosager Johansen.

Aksel Rosager Johansen understreger, at Enhedlisten er modstander af det, partiet betegner som et 'overvågningssamfund'.
Aksel Rosager Johansen understreger, at Enhedlisten er modstander af det, partiet betegner som et 'overvågningssamfund'.
Foto: Privatfoto

Producent skal hjælp kinesiske tjenester

Kameraerne ved Trappetorvet er blevet hængt af op Rigspolitiet i 2021 som led i den politiske aftale om flere 'tryghedsskabende kameraer', der blandt andet skal hjælpe politiet med at opklare forbrydelser.

Allerede i efteråret advarede en ekspert om politiets brug af kameraerne fra den kinesiske producent. 

- Hikvision er et 100 procent kinesiskejet firma, som ligesom alle andre kinesiske selskaber har pligt til at aflevere oplysninger, hvis den kinesiske regering måtte ønske det. Det bliver et gigantisk problem i forhold til overvågning, lød det den gang fra Peter Kruse, grundlægger af sikkerhedsfirmaet CSIS.

Det skriver PET om kameraerne:

I brevet fra PET gør efterretningstjenesten også selv opmærksom på, at Hikvision under kinesisk lov er forpligtet til at bistå de kinesiske efterretningstjenester, hvis det kræves af de kinesiske myndigheder.

I USA er kameraerne desuden bandlyst på grund af mistanke om sårbarheder.

Udvalgsformand tror på politiet

Det er politikerne i Viborg Kommune, der har sagt god for, at politiet måtte sætte kameraerne op. Men politikerne har ikke haft mulighed for at afgøre modellen.

- Der er en hvis form for utryghed, men mig bekendt er der ingen, der har dokumenteret noget som helst. Jeg har fuldstændig tillid til politiet, siger Torsten Nielsen (K), der er formand i Teknisk Udvalg i Viborg Kommune.

Byrådspolitikeren Torsten Nielsen (K) vil lade politiet vælge de kameraer, der hænger i Viborg.
Byrådspolitikeren Torsten Nielsen (K) vil lade politiet vælge de kameraer, der hænger i Viborg.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Det er ikke lykkedes TV MIDTVEST at få oplyst fra Rigspolitiet, om kameraerne i Viborg er forbundet til internettet og dermed udgør en større risiko for misbrug.

Det spørgsmål ønsker folketingsmedlemmet Kristian Pihl Lorentzen (V) fra Ans også at få opklaret. 

I november bad han justitsminister Nick Hækkerup (S) om at undersøge problematikken nærmere. 

- Med brevet er min bekymring bare blevet forstærket. Nu tyder det på, at man har ikke været tilstrækkelig opmærksom på, at man ikke skal købe kinesiske overvågningskameraer, siger han. 

I efteråret skrev Rigspolitiet i en mail til TV MIDTVEST, at man er ved at udskifte kameraerne fra Hikvision. 

Hikvision har flere gange understreget, at selskabet værner om høj cybersikkerhed. 

Det understregede en talsperson fra firmaet over for mediet Security Info Watch i efteråret.