Pårørende vil ikke have hjertestarter

Viborg Kommune er i gang med at beslutte, om der skal hænge hjertestartere på områdets sociale bosteder og institutioner. De pårørende til de udviklingshæmmede brugere siger nej tak.

Viborg Kommune har allerede besluttet at stille hjertestartere op på alle kommunens plejehjem. Nu venter beslutningen om, hvorvidt det samme skal gælde kommunens sociale bosteder og institutioner. Formanden for LEV Viborg, foreningen for pårørende til udviklingshæmmede, siger nej. 

- Vi tænker, at  for alle mennesker har livet en afslutning også for udviklingshæmmede. Når vi som pårørende til udviklingshæmmede siger nej, så er det fordi, at vi tænker, at hvis livet bliver forrringet, så ønsker vi ikke, at der skal være mulighed for genoplivning. Er hjertestarterne først inde på bostederne, så skal personalet bruge dem, fortæller formanden for LEV Viborg, Susanne B. Andersen og fortsætter:

- Vi møder mange forældre, der har det som deres største ønske, at deres datter eller søn dør før dem, fordi arven er så stor, at man næsten ikke kan pålægge nogen andre det. Og arven vil jo blive større, hvis der har været et genoplivningsforsøg og nogle skader i den forbindelse.

For de pårørerende handler det også om at tage hensyn til personalet på bostederne. 

- Det dilemma, vi ville sætte pædagogerne i ved at få hjertestarterne ind, så de skal bruge dem på trods af, hvad vi måtte mene. Det synes vi simpelthen er så stor og så høj en pris at betale, at vi tænker, at pædagogerne har nok andet at lave, slutter hun.

Se hele interviewet med Susanne B. Andersen fra LEV Viborg:

Det er Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, der skal træffe beslutningen, der har været længe undervejs.Udvalget vurderede nemlig i første omgang, at valget var så svært, at de bad Økonomiudvalget træffe beslutningen.Onsdag besluttede Økonomiudvalget at sende sagen tilbage til Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, der nu skal finde en løsning på deres næste møde.

 

 

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Politik.