Otte ungdomspartier samlet i et hus: Det fjerner fjendebilledet

I Viborgs Tværpolitiske Ungdomshus er alle byens ungdomspartier samlet under samme tag. Det styrker debatten, fjerner fjendebilledet og sætter et godt eksempel for politikerne på Christiansborg.

Holdningerne er mange og vidt forskellige.

Alligevel er unge fra alle Viborgs otte ungdomsorganisationer gået sammen om et fælles hus. Viborgs Tværpolitiske Ungdomshus hedder det, og det har til formål at få flere unge til at interessere sig for politik og i sidste ende lokke dem ind i stemmeboksene.

For de unge, der allerede er engagerede, har det været positivt at slå sig sammen.

quoteDe gode gamle inde på Christiansborg, de sætter et rigtigt dårligt eksempel. De skændes, de klager og de sviner hinanden til. Det er ikke sådan, som et demokrati bør være

Kristian Lyngsø, Medlem, Socialistisk Folkepartis Ungdom, Viborg

- Når man går op og ned ad hinanden, så fjerner man ligesom det der fjendebillede. Vi kan være dybt uenige, men vi kan faktisk godt være venner, og mange af os er jo venner på tværs af partierne, siger Kristian Lyngsø, som er medlem af Socialistisk Folkepartis Ungdom.

Også for Nelle Hoff, som er medlem af Konservatives Ungdom og nyvalgt formand i VTU, har det givet noget at dele lokaler med de andre ungdomspartier.

- Jeg har fået lov til at blive udfordret på mine egne holdninger, og dermed også lære mere om, hvor jeg selv står, siger hun.

Visionen om et politisk centrum

Det fælles politiske hus åbnede den 2. februar 2019, og havde været undervejs i mere end et år.

Ideen opstod, da flere af de venstreorienterede partier pludselig mistede deres lokaler og stod uden tag over hovedet.

- Motivet var jo først og fremmest, at vi skulle have et sted at være. Og så udviklede det sig til en vision om et politisk centrum, et epicenter, hvor man kan samle en masse unge og få dem til at engagere sig i politik, fortæller Kristian Lyngsø fra SFU. 

Medlemmer af de forskellige partier er samlet til generalforsamling, hvor der skulle stemmes om vedtægtsændringer og vælges en ny formand for VTU.
Medlemmer af de forskellige partier er samlet til generalforsamling, hvor der skulle stemmes om vedtægtsændringer og vælges en ny formand for VTU.
Foto: Ragnhild Aleksandra Dam, TV MIDTVEST

Ungdomspartierne fik hurtigt inddraget kommunens politikere, som var med på ideen.

- Jeg synes, der er rigtig gode perspektiver i det. Jeg håber, vi kan få et sted, hvor flere har lyst til at engagere sig i politik og demokrati, og at vi kan få skabt et dejligt ungdomsmiljø i Viborg, lyder det fra Mads Panny, som er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Viborg Kommune.

Enige om målet - uenige om midlet

quoteJeg håber, vi kan få et sted, hvor flere har lyst til at engagere sig i politik og demokrati og at vi kan få skabt et dejligt ungdomsmiljø i Viborg

Mads Panny, Formand, Kultur- og Fritidsudvalget, Viborg Kommune

I spidsen for Viborgs Tværpolitiske Ungdomshus er en bestyrelse, hvor alle partier er repræsenterede.

Selvom de politiske holdninger spænder bredt, har der altså ikke været de store problemer eller konflikter i forbindelse med sammenlægningen.

- Man kan se, at alle vil det her, og vi er parate til at mødes på midten for at få det til at ske, siger Kristian Lyngsø, medlem af SFU. 

Ifølge Frederik Houmann Thuesen, som er formand for Venstres ungdom i Viborg, skyldes det formentlig, at de trods forskelligheder har en fælles vision.

– Vi er her alle sammen af den samme grund. Vi vil have, at Danmark skal være et bedre sted at leve. Vi er ikke helt enige om, hvordan vi opnår det mål, men det er trods alt af den samme grund, vi er her, siger han.

Frederik Houmann Thuesen er 17 år gammel og er for nyligt valgt som formand for Venstres Ungdom i Viborg. Han blev medlem af ungdomspartiet under kommunalvalget i 2017.  
Frederik Houmann Thuesen er 17 år gammel og er for nyligt valgt som formand for Venstres Ungdom i Viborg. Han blev medlem af ungdomspartiet under kommunalvalget i 2017.  
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Christiansborg sætter et dårligt eksempel

Selvom partierne primært holder møder hver for sig, har de også fællesarrangementer. En gang om måneden er der fredagsbar, hvor alle er velkomne. Og her falder snakken – eller rettere debatten – ofte på de store politiske emner.

- Hvis man skal blive klogere på sine egne holdninger, så skal man også blive klogere på andres. Når man for eksempel sidder med en repræsentant fra SFU, så bliver man mødt med nogle argumenter, som man måske ikke bliver mødt med så ofte, og det, synes jeg, er rigtig sundt, siger Frederik Houmann Thuesen, formand for Venstres Ungdom i Viborg.

Og Kristian Lyngsø fra Socialistisk Folkepartis Ungdom giver ham ret.

- Noget af det, som er så fedt ved VTU, det er netop, at vi kan vise, at dialogen og debatten kan foregå på en ordentlig måde, siger han.

Efter generalforsamlingen bliver flere af de unge hængende til en øl og nogle politiske snakke. Her sidder unge fra både SUF, VU, SDU, DFU og ÅU.
Efter generalforsamlingen bliver flere af de unge hængende til en øl og nogle politiske snakke. Her sidder unge fra både SUF, VU, SDU, DFU og ÅU.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Ifølge ham er det noget, de mere garvede politikere bør tage ved lære af.

- De gode gamle inde på Christiansborg sætter et rigtigt dårligt eksempel. De skændes, de klager og de sviner hinanden til. Det er ikke sådan, som et demokrati bør være, og der er vi ærligt talt bedre her, end de er på Christiansborg, siger han.

Det ungdomspolitiske miljø er udfordret

Viborgs Tværpolitiske Ungdomshus løber rundt med hjælp fra støttemedlemmer og støtte fra moderpartierne. Og så har byrådet valgt at støtte VTU med 100.000 kroner om året, så længe foreningen bag huset eksisterer.

quoteHvis man skal blive klogere på sine egne holdninger, så skal man også blive klogere på andres

Frederik Houmann Thuesen, Formand, Venstres Ungdom, Viborg.

For kultur- og fritidsudvalgsformand Mads Panny var det vigtigt at støtte huset, da det ungdomspolitiske miljø – især udenfor storbyerne – ofte er udfordret.

- Udfordringen er, at rigtig ofte så tager de ledende medlemmer til København eller Århus for at læse på universitetet eller på en anden videregående uddannelse. Så kan en ungdomsorganisation stå tilbage med nogle få folkeskoleelever, som har svært ved at få tingene til at fungere alene, forklarer han.

Forud for åbningen af VTU havde flere af ungdomspartierne oplevet et fald i antallet af medlemmer. Håbet er, at det nye fælleshus også vil styrke de enkelte ungdomspartier.

Viborgs Tværpolitiske Ungdomshus består af SFU, SUF, DSU, RU, ÅU, VU, KU og DFU.

I Viborgs Tværpolitiske Ungdomshus skal der vælges en ny formand, og så bliver der diskuteret om de store politiske emner over en øl. 

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Samfund.