Nyt udkigstårn i Kongenshus Mindepark

Torsdag kunne man for første gang se ud over det 1.200 km2 store hedelandskab mellem Haderup og Viborg fra seks meters højde

Et nyt udkigstårn og opholdsareal, der har kostet tre millioner kroner at bygge, blev torsdag indviet i Kongenshus Mindepark.

Der er brugt 30 kubikmeter egetræ, 180 kvadratmeter cedertræ og 5.000 kg stål til at bygge tårnet. Pengene kommer fra en række forskellige fonde og virksomheder.

En elevator skal sørge for, at også handicappede og gangbesværede har mulighed for, at få et udsyn over landskabet, der rummer spor helt tilbage fra istiden.

- Vi er meget glade i dag. Det er pragtfuldt areal, og vi synes, at folk skulle have en endnu bedre mulighed for at se hele landsskabet. Derfor fik vi ideen til at rejse et udkigstårn på areal, der ellers er fredet. Men det fik vi tilladelse til, fortæller Ove Kloch, der er bestyrelsesformand i Kongenshus Mindepark.

Dobbelt så mange besøgende

25.000 besøger heden om året. Med det nye tårn forventer bestyrelsen at antallet af besøgende at bliver fordoblet - måske endda næsten tredoblet.

De næste måneder vil der blive opsat nye informationsskilte rundt om på heden, og der bliver etableret nye vandreruter, blandt andet med særlig fokus på digital formidling i børnehøjde.

I det nye udkigstårn er der også gratis internetadgang, så man kan læse om heden og mindeparken direkte på sin computer, tablet eller mobiltelefon.

Minde om hedeopdyrkerne

Kongenshus Mindepark er lavet til ære for de 1.200 jyder, der opdyrkede den jyske hede i 1800-tallet og starten af 1900-tallet. Parken blev indviet i 1953.