Nyt forslag vil tvinge flere unge til at vælge små gymnasier

Nye regler, som betyder, at de unge ikke længere selv får lov til at vælge gymnasium, skal redde de små gymnasier.

Klara Veiergang og Sara Holm valgte Viborg Katedralskole frem for gymnasiet i Bjerringbro, hvor de kommer fra.
Klara Veiergang og Sara Holm valgte Viborg Katedralskole frem for gymnasiet i Bjerringbro, hvor de kommer fra.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

De små gymnasier er truet. Stadig flere unge søger mod de store gymnasier i byerne. 

Laura Holm og Klara Veiergang kommer begge fra den lille gymnasieby Bjerringbro. Men de valgte at søge ind på det store gymnasium i Viborg.

- Viborg Katedraskole havde lige præcis den studieretning, jeg gerne ville ind på. Her kan man også skabe mange flere relationer, og der er flere udvalg og flere mennesker. Det er bare lidt mere dynamisk, siger Klara Veiergang.

- Jeg spiller håndbold i Viborg, så det er rimelig naturligt, at jeg gerne vil gå i skole her, for vi har mange træninger efter skole, så kan jeg bare gå direkte over i hallen, siger Laura Holm.

2:27
Se indslaget om det nye forslag, som vil tvinge flere unge til at vælge de små gymnasier.

Hjælpen kan være på vej

På Viborg Katedralskole er der 1150 elever, mens der er 270 på Bjerringbro Gymnasium. 

Sidstnævnte behøver hjælp for at få flere elever, og den kan være på vej.

Tirsdag foreslår Danske Regioner sammen med foreningen Danske Gymnasier, at der skal ske en stærkere styring af de unges gymnasievalg. Noget, som rektoren i Bjerringbro bifalder.

- Vi skal holde op med at konkurrere om eleverne. Eleverne skal gå på det gymnasium, der ligger i deres naturlige opland, siger Dorte Gade.

Forslaget vil blandt andet lave nye skoledistrikter og lægge loft over optaget på de store skoler.

- Det er et forslag, vi stiller, fordi vi gerne vil sikre, at der kan blive ved med at være et gymnasium alle steder i landet også der, hvor der er lidt længere mellem husene, fordi vi ved, at det er afgørende for uddannelsesniveauet i befolkningen simpelthen, siger Birgitte Vedersø, formand for Danske Gymnasier.

Unge vil få nej til førsteprioritet

Bliver forslaget til noget, vil det betyde, at flere unge vil få nej til deres førsteprioritet og i stedet blive tvunget ind på de små gymnasier.

- Det er lidt ærgerligt, hvis der er en studieretning, man gerne vil have, som der ikke er på det gymnasium, man så bliver tvunget til at vælge, siger Laura Holm.

- Hvis jeg havde fået det at vide, så var jeg blevet rigtig frustreret, fordi det var det her, der var mit drømmegymnasium, siger Klara Veiergang.

Hvis et gymnasium ikke har ansøgere nok, vil det med det nye forslag blive fyldt op med de unge, der bor tættest på.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil ikke kommentere forslaget i dag. Men hun har tidligere bebudet ændringer for at stoppe gymnasiernes interne konkurrence om eleverne.