Nyresyge får ferie på unikt hospital

Grønbæk Hospital fra 1700-tallet er i dag feriested for dialysepatienter, der kan få behandling, mens de holder ferie.

I landsbyen Grønbæk ved Ans ligger et usædvanligt idyllisk hospital. Med håndstrøgne tegl på taget og murværk fra 1778.

Men det er ikke kun idyllen, som gør Grønbæk Hospital til noget særligt.

For selvom det kun har plads til en patient af gangen, så kommer nyresyge fra hele landet alligevel for at få et ophold på det lille Grønbæk Hospital.

En af dem er Carl-Erik Due fra Skibby. Han har kronisk nyresvigt efter en sygdom. Det betyder, at han tre gange om ugen skal have renset sit blod i en dialysemaskine.

På Grønbæk Hospital har han og andre nyrepatienter mulighed for både at få behandling og samtidig holde ferie.

- Det er en dejlig oplevelse. Man skal ikke tænke så meget over at skulle finde det nærmeste sygehus og holde ferie ved. Nu kommer de jo til mig. Så det synes jeg er fint, siger Carl-Erik Due.

Grønbæk Hospital blev oprindelig bygget som et plejehjem for sognets fattige og vanføre. Men har nu i 37 år været et rekreations og feriested for nyresyge. Sygeplejersker fra Viborg Sygehus står for behandlingen

- Jeg kommer som sygeplejerske og varetager dialyse-behandlingen og det tager som regel en tre-fire timer, fortæller sygeplejerske Lis Baungaard, der normalt er sygeplejerske på viborg sygehus, men i forbindelse med arbejdet på Grønbæk er aflønnet af Nyreforeningen.

Efter fire en halv time er Carl-Erik Dues dialyse overstået. Og patienten forvandler sig til turist og Carl-Erik Due er straks klar til at genoptage ferien sammen med sin kone. Parrets ophold på det lille hospital fortsætter ugen ud.

Det er Nyreforeningen, der udlejer Grønbæk Hospital som feriested til medlemmer af foreningen.

Indslag fra det unikke hospital:

Grønbæk Hospital ved Ans har i årtier givet nyresyge mulighed for at holde ferie og blive behandlet på samme tid.

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Sundhed.