Ny udstilling: Skovgaard Museet beskyldes for selvscensur

Muhammed-tegninger burde være med i ny udstilling om blasfemikunst i Viborg

Næstformand i Trykkefrihedsselskabet, Aia Fog, mener det er selvcensur at Muhammed-tegningerne ikke indgår i blasfemiudstilling i Viborg
Næstformand i Trykkefrihedsselskabet, Aia Fog, mener det er selvcensur at Muhammed-tegningerne ikke indgår i blasfemiudstilling i Viborg

Det er upassende, grænsende til selvcensur, at Skovgaard Museet i Viborg ikke vil vise Muhammed-tegningerne, i en ny udstilling om blasfemi-kunst, der åbner fredag.

Sådan lyder kritikken i dag fra næstformanden i Trykkefrihedsselskabet, Aia Fog, der mener det er et udtryk for frygt og fejhed hos udstillerne.

- Temaet er blasfemi i kunsten, og Muhammed tegningerne har, om noget, stået på mål for netop blasfemisk kunst. De pågældende kunstnere har ofret sig meget, og det har netop betydet store omkostninger for dem at udgive tegningerne, siger Aia Fog.

Definerer ytringsfriheden

Næstformanden for trykkefrihedsselskabet mener Skovgaard Museet på den måde har censureret sig selv, og finder det upassende at tegningerne ikke er med på udstillingen.

- Hvad er formålet med en udstilling om blasfemi, hvis man ikke tør have noget med. Det er om noget tegninger der har defineret Danmark i forhold til kunst og ytringsfrihed de seneste ti år. Derfor er det påfaldende, at billederne ikke er med, mener Aia Fog.

Lederen af Skovgaard Museet i Viborg, Anne-Mette Willumsen fortæller, at Muhammed-tegningerne har været inde i overvejelserne, men at de er blevet valgt fra.

-  Når vi diskuterer blasfemi i Danmark, er Muhammed-tegningerne noget at det første vi tænker på. Derfor ville det være oplagt, at de var med på udstillingen. Men, det har været vigtigt for os at vise, at blasfemi også er så meget andet, siger Anne-Mette Willumsen til TV MIDTVEST.

Hun mener kritikken af, at museet har udøvet selvcensur og ikke tør vise de omdiskuterede tegninger, rammer delvist ved siden af.

Sikkerheden overvejet

- Men jeg ville nok være naiv, hvis jeg ikke havde haft visse overvejelser omkring den generelle sikkerhed, hvis vi havde vist tegningerne. Vi er jo ikke de eneste der ikke vælger at vise Muhammed-tegningerne. Danske medier viser dem heller ikke, siger Anne-Mette Willumsen.

Museumslederen understreger dog, at det ikke er den primære årsag til at tegningerne ikke er med på Viborg-udstillingen, der er planlagt for flere år siden.

- Diskussionen dengang, som jeg husker den var, at Muhammed-tegningerne ville overskygge alle de andre sider af den blasfemiske kunst, som rækker helt tilbage til reformationstiden og frem til nu, slutter Anne Mette Willumsen.

Og der er nok af værker på udstillingen, som kan give anledning til debat og diskussion. Blandt andet krucifiks med Kristus på korset, som er nedsænket i kunstnerens eget urin. Et billede der, da det blev udstillet første gang, provokerede rigtig mange.

Udstillingen på Skovgaard Museet er kommet i stand i et samarbejde med to andre museer, nemlig Museet for Religiøs Kunst i Viborg og Kvindemuseet i Aalborg.