Ny elektronik-butik: Nu kan du købe bæredygtigt IT-udstyr

Brugte computere, telefoner og iPads kan nu købes i en butik i Viborg, der udelukkende sælger genbrugsprodukter.

Ifølge ejeren af IT-mobilshoppen kan kunderne spare om til 80 procent på nogle produkter. Foto: Frederikke Dammark, TV MIDTVEST

En ny og anderledes elektronikbutik slog fredag dørene op i Viborg. IT-mobilshoppen hedder forretningen, og her kan kunderne købe bæredygtigt IT - altså computere, telefoner og iPads, som har været brugt af andre før. 

- Vi forsøger at genanvende nogle af de maskiner, der findes og vil gerne have folk til at blive ”grønne” på IT-området også, fortæller en af de to ejere, Torben Pedersen.

Torben Pedersen er den ene af to ejere. På sigt håber han og makkeren, at der skal ansættes tre mere i butikken. Foto: Frederikke Dammark, TV MIDTVEST

Ham og hans kompagnon fik lyst til at lave en butik, der havde noget unikt i forhold til andre forhandlere. Og så fik de idéen til at sælge genbrugsprodukter. De forventer selv, at konceptet bliver en succes, fordi bæredygtighed er et varmt emne i tiden. 

- Det er tidens trend. I dag skal alt være grønt, og jo mere grønt det bliver, jo bedre er det faktisk, og derfor tror vi også, at det er nu, at IT skal komme med.  

- Vi har fundet ud af, at der bliver brugt over 400 kilo råmateriale på at blive lavet én computer. Når man så tænker på, hvor mange computere der egentlig er i verden, så er det godt nok meget råmateriale og mange tons affald, der bliver brugt på det, siger Torben Pedersen. 

Læs også Offentligt ansatte skal have bæredygtigt tøj

De to ejere køber produkterne af leverandører, der, ifølge Torben Pedersen, er specialiserede i at opkøbe brugt elektronik fra eksempelvis teleselskaber. Butikken stiller ikke deciderede krav til udstyret, men det hele skal være funktionelt - og det bliver testet og afprøvet på butikkens værksted, inden varerne kommer til salg.

Derudover får kunderne et års garanti og reklamationsret samt muligheden for at spare mange penge.  

- Man kan spare rigtig mange penge som privatkunde – helt op til 80 procent, hvis man rammer de rigtige tilbud. Og vi kan få gang i noget genbrug på IT-området.

00:34

Fra i dag kan man købe brugt IT-udstyr i en forretning i Viborg - IT Mobilshoppen kalder sig bæredygtig.

Luk video