Ny ballade om Tangeværket: Formand går af i protest

Formanden er gået i protest og et tidligere bestyrelsesmedlem frygter, at nye ejere vil stoppe driften af vandkraftværket.

Tangeværket er Danmarks største vandkraftværk. Det blev bygget efter energikrisen under første verdenskrig.
Tangeværket er Danmarks største vandkraftværk. Det blev bygget efter energikrisen under første verdenskrig.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

En gruppe private investorer er i gang med at undersøge muligheden for at købe Tangeværket. Det er energiselskabet Eniig, der i dag ejer Gudenåcentralen med vandkraftværket.

I dag havde selskabet første møde med de mulige købere, men forhandlingerne har fået formanden for det historiske Tangeværks bestyrelse til at forlade sin post i protest. Derudover er tidligere bestyrelsesmedlem Helle Georgi bekymret for, at private ejere vil lukke for strømproduktionen og føre Gudenåens vand uden om værket.

- Jeg fornemmer, at det er nogle pengestærke enheder, som ikke er lokale, og som måske har nogle andre interesser og nogle andre ting, de vil med det her område. Der kan ske at blive indskrænket adgang. Lige nu er der offentlig adgang til hele området og til værket, siger hun.

Blandt andet derfor har Tangeværkets formand Jens Ove Simonsen valgt at gå med den begrundelse, at han ikke vil være den, der lukker og slukker. Sådan bliver det dog ikke, lyder det fra energiselskabet Eniig.

- Vi føler meget dybtfølt ansvar og pligt til at bevare hele Gudenå-området, Tange Sø og Museet. Vi agter ikke at lukke og slukke for Gudenåcentralen, siger Christian Greve, der formand i Eniig.

Det er en personkreds med SF-politikeren Hans Okholm fra Silkeborg i spidsen, der står bag forsøget på at overtage værket. Det er indtil videre uklart, hvad køberne helt præcist vil stille op med Tangeværket. Hans Okholm siger, at det er et forsøg på at løsne op for den fastlåste situation, der er omkring værket.

I næste måned drøfter bestyrelsen i Eniig, om der skal arbejdes videre med ideen om at sælge Tangeværket.

2:12
Formanden er gået i protest og et tidligere bestyrelsesmedlem frygter at nye ejere vil stoppe driften af vandkraftværket.