Ny åreknudebehandling i Viborg

500 patienter behandles hvert år for åreknuder i Viborg. Hidtil har der været tre behandlingsmetoder. Men nu er en ny metode dukket op. Og Viborg Regionshospital er det eneste sted i Danmark, man har prøvet kræfter med den.

Hvert år behandles 1.900 patienter for åreknuder i Region Midtjylland. 500 af behandlingerne sker på Regionshospitalet i Viborg. Hidtil har der været tre måder at behandle åreknuderne på her i Danmark - en operation, en kemisk behandling og et laserindgreb, men en helt ny metode har set dagens lys, og hemmeligheden bag den er rent vand og luft.

- Vi synes, det er spændende at være med til at præge udviklingen af behandlingen og derfor valgt at gå i gang med det her også, siger Nikolaj Grøndal, Overlæge, Karkirurgisk Afd., Regionshospitalet, Viborg.

Åreknuder opstår, når blodet ikke kan pumpes ordentlig tilbage til hjertet. Det kan behandles på mange måder, men den nye metode med damp er det indgreb, der har færrest gener.

- Det er meget minimalt, hvad patienter oplever af bivirkninger. Det, vi oplever patienterne siger efter  den her behandling er, at det er meget mindre end ved de andre typer behandlinger, siger Nikolaj Grøndal, Overlæge, Karkirurgisk Afd., Regionshospitalet, Viborg.

Patienten bliver lokalbedøvet inden indgrebet, og gennem kateteret kommer den varme damp. Dampen lukker åren til, og har man synlige åreknuder på benene, vil de forsvinde. Alt det på bare 20 minutter.

Lene Vestergaard Pedersen er en af de første patienter, som har prøvet metoden i Danmark.

- Jeg er glad for, at jeg har fået det foretaget, og at det går så hurtigt. Og så helt uden at man skal skæres i. Så det er da helt klart et fremskridt i forhold til, hvad man kunne før, siger Lene Vestergaard Pedersen.

På sigt er det meningen at halvdelen af alle behandlinger skal foregå med damp.

Her kan du se indslaget om åreknuder fra vores nyhedsudsendelse klokken 19.30:

Ny metode til at behandle åreknuder bliver nu taget i brug i Viborg


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Sundhed.