Ny afgørelse: Nu kan Viborg varme sig på Apples datacenter

Ny afgørelse baner vejen for overskudsvarme fra Apples datacenter i Foulum.

Byggeri af højspændingsstation ved Apple Datacenter i Viborg 10
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

En afgørelse fra Skatteankenævnet betyder, at Facebooks kommende datacenter ved Odense kan få lov til at levere overskudsvarme til fjernvarmenettet, uden at der skal betales afgift af det. Afgørelsen er også en god nyhed i Viborg, hvor Apples datacenter i Foulum nu vil blive den billigste varme, byen kan få. 

1:38
På et  pressemøde løftede Apple sløret for, hvordan det nye datacenter kommer til at se ud.

- Det er en stor og god nyhed, siger Niels Dueholm, der er formand for Energi Viborg. 

Lige siden nyheden om Apples planer om at bygge et gigantisk datacenter i Foulum ved Viborg har en af de store potentielle gevinster været, at overskudsvarmen fra datacenteret kunne sende varme ud til fjernvarmekunderne i Viborg.

En afgift på varmen har imidlertid stået i vejen for projektet, og der har været rejst tvivl om, hvorvidt overskudsvarmen ville være billigere end fra den eksisterende løsning. 

- Med den her afgørelse forstummer enhver tvivl. Det her er billigere. Det bliver den billigste varme, og der er nok af den til at opvarme hele Viborg kommune og Randers med for den sags skyld, siger Niels Dueholm.

Overskudsvarme allerede i 2018      

Energi Viborg og Apple har selv ansøgt SKAT om at få lov til at udnytte overskudsvarmen. Niels Dueholm forventer, at det nu er en form sag med afgørelsen om Facebooks datacenter i Odense. Dermed er der kun tilbage at lave en endelig aftale med Apple. 

- Vi går ikke i gang med noget, før vi har en endelig aftale. Men Apple har hele tiden varet interesseret i en aftale om at udnytte overskudsvarmen. Vi skal have skrevet ned, hvor meget og hvordan og hvornår, siger Niels Dueholm.
 

- Når vi har den aftale kan vi stort set begynde at grave. Det er bestemt ikke urealistisk, at vi kan begynde på projektet i 2018.