Ny ældrelov skal genstarte ældreplejen – I Viborg Kommune er de tyvstartet

Regeringen vil bygge ældreplejen op på ny, og det er de allerede i gang med i Viborg Kommune.

2:25
Social- og sundhedsassistent Gitte Jespersen (th.) håber, at et forsøg i Viborg Kommune kan give bedre tid til hygge med beboerne på hendes arbejdsplads Plejecenter Højvangen.
Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

En ny ældrelov er på vej, og kommunerne skal sættes meget mere fri til selv at bestemme over ældreområdet. Sådan lød det i statsministerens nytårstale den 1. januar.

Regeringen vil skabe en ny ældrelov, hvor kommunerne skal starte helt forfra. Kommunerne skal sættes fri af næsten alle statslige regler og reguleringer på ældreområdet. Der skal være mindre bureaukrati, kontrol og skemaer. Og så skal kommunerne indføre mere værdighed og selvbestemmelse, lød det fra Mette Frederiksen.

I Lemvig Kommune hilser formanden for Social- og Sundhedsudvalget, Gunnar Lisby Kjær (V), initiativet varmt velkommen, hvis det betyder, at den kommunale ældrepleje kan skrue ned for de store dokumentationskrav. Kommunen er lige nu presset, fordi den mangler medarbejdere i ældreplejen.

- Når vi hører blandt vores medarbejdere, at det her dokumentationshelvede tager mange kræfter, så giver det jo god mening at ryste posen engang og overveje, om vi kan gøre det mere enkelt og have mere tillid til den enkelte medarbejder, siger han.

Nye tiltag er i gang i Viborg

I Viborg Kommune har man allerede gjort sig de første erfaringer med alternative løsninger på udfordringer i ældreplejen. Fra 2021 blev kommunen som en af syv udvalgte frikommuner sat fri på ældreområdet i tre år, og det har blandt andet gjort hverdagen lettere på plejecenteret Højvangen i Ørum.

Tidligere brugte personalet timevis på at udfylde papirer til beboernes “klippekort”, så de for eksempel kunne komme på udflugter. Men siden 1. december 2021 har plejecenteret frit kunnet fordele de ekstra hjemmehjælpertimer blandt de ældre.

- Det er fantastisk, at vi kan få lov til at udfordre de her ting, som gør, at medarbejdernes tid kan bruges ude ved borgerne i stedet for.

- Vi kan sådan set gå ud at tage et slag 500 eller et spil yatzy. Vi kan også gå en tur, synge en sang eller bage en kage, og det må jo være bedre, siger centerleder Per Svane Aastradsen.

Centerleder Per Svane Aastradsen tror på, at forsøgsordningen kommer til at gøre en forskel for de ældre.
Centerleder Per Svane Aastradsen tror på, at forsøgsordningen kommer til at gøre en forskel for de ældre.
Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

For de ansatte har det også været en positiv oplevelse at slippe for lidt af papirarbejdet.

- Vi vil jo gerne gøre det bedste for vores borgere og have tid til lidt mere end bare de basale ydelser. Vi vil også gerne have tid til lidt hygge, siger Gitte Jespersen, der er social- og sundhedsassistent på Plejecenter Højvangen.

En enestående chance

Det er godt og vel et år siden Viborg Kommune som del af en forsøgsordning fik frie hænder til selv at bestemme på ældreområdet i tre år. Forarbejdet har dog taget tid, og først i december blev de ti første praktiske eksperimenter sat i gang som eksempelvis ændringen af klippekortordningen på Højvangen.

- Vi synes, det er en enestående chance at kunne se ud over den lovgivning, der måske er stram og rigid på nogle områder.

- Det er klart, at du lægger ikke en hel organisation ned. Du er nødt til at bygge vejen, mens du kører på den. Vi skal jo sikre den daglige drift og den daglige pleje, siger Johannes Vesterby (V), der er formand for Ældre- og Aktivitetsudvalget i Viborg Kommune.

For kommunen har det aldrig været et mål i sig selv at lave hurtige ændringer, men i stedet at lave gode ændringer. Derfor skal eksperimenterne som udgangspunkt evalueres efter 100 dage.

- Det er en virkelig god ting. Jeg kan godt lide modellen med prøvehandlingerne, som vi har kørt med i Viborg kommune. At afprøve tiltagene i 3 måneder, og så evaluere om det virker, inden man ruller det bredere ud i kommunen, siger centerleder Per Svane Aastradsen fra Plejecenter Højvangen.

I Viborg er der sat gang i 16 forskellige tiltag, som skal være med til at gøre ældreplejen bedre.