Nu kan du blive dyrlæge i Foulum: - Det giver i den grad mening

2:38
Nu skal der oprettes 25 nye uddannelsessteder uden for de fire store studiebyer - København, Aarhus, Odense og Aalborg.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Foulum kom for alvor på landkortet, da tre ministre i dag udlagde regeringens uddannelsesudspil.

Forud havde de været på besøg i staldene ved forskningscentret øst for Viborg. Og her er det oplagt at placere en ny dyrlægeuddannelse, mener ministrene.

- Det at bygge ovenpå det stærke forskningsmiljø, synes jeg i den grad giver mening, og jeg glæder mig til at gå i videre dialog omkring det, siger Ane Halsboe-Jørgensen, uddannelses- og forskningsminister, Socialdemokratiet.

I dag kan man kun blive dyrlæge inde midt i hovedstaden. Men vurderingen er, at der er brug for en jysk udgave af uddannelsen.

- Vi ved der er mangel på dyrlæger i stordyrpraksis og sådan set også på mindre husdyr, så jeg tror helt klart behovet er der, lyder det fra Klaus Lønne Ingvartsen, institutleder, husdyrvidenskab, Aarhus Universitet i Foulum.

Universitetsafdelingen i Foulum har i flere år været udsat for nedskæringer. Den nye uddannelse kan blive et vendepunkt, mener borgmesteren:

- Det gode ved det her er, at Foulum kommer til at bestå, og Foulum kommer til at udvikle sig. Jo mere Foulum kommer til at udvikle sig, jo flere ønsker jo også at bo nærheden af, hvor de arbejder eller studerer, mener Ulrik Wilbek, borgmester i Viborg Kommune, Venstre.

Målet med regeringens plan er netop at få flere til at studere uden for de store byer. Derfor skal der indføres et loft over antallet af studiepladser i de fire største byer:

- Det er et greb, der er svært, men nødvendigt for at det her går op, påpeger Ane Halsboe-Jørgensen, uddannelses- og forskningsminister, Socialdemokratiet.

Planen er, at der oprettes 25 nye uddannelser uden for de fire store studiebyer - København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Det er det første skridt i retningen mod at etablere i alt 7.500 uddannelsespladser uden for de store byer i Danmark.

I de tyndere befolkede egne er der både store forventninger og roser til udspillet.

- Det her handler om, at vi skal gøre op med den centralisering, der er sket, og det her er et stærkt og helt afgørende udspil for, at vi kan gøre op med den centralisering, siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

I første omgang skal 2.000 af dem altså oprettes på de 25 nye uddannelsesudbud. 

Og der er flere af de nye uddannelsespladser, som lander her i landsdelen.

Nemlig en maskinmesteruddannelse i Thisted, i Holstebro en musik- og en danseuddannelse, i Skjern kan man nu blive produktionsteknolog, mens drømmen om socialrådgiver kan realiseres i Herning.

Regeringens forslag skal nu forhandles med partierne i folketinget. 

0:56
Borgmester Ulla Vestergaard har det brede smil på ovenpå regeringens udmelding om, at maskinmesteruddannelsen kommer til Thisted