Nu får børnene deres egen skov i Viborg

De voksne er gode til at bruge skoven - men de glemmer at tage deres børn med, mener Viborg Kommune.

Den nye børneskov blev fredag indviet af 80 børn fra de lokale børnehaver og skoler. Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

1 af 2

Overalt i landet  er der specielle skove for for eksempel mountainbike-ryttere og hundeluftere.

01:37

Interview med projektleder Merethe Jelsbak Rauldahl

Luk video

Nu har Viborg Kommune fået sin egen børneskov. 

Kommunen mener, at nutidens børn kommer alt for lidt i naturen, og det skal den nye skov, der ligger i Bruunshåb uden for Viborg, være med til at lave om på.

- Vi ved fra forskningen, at børn i dag kommer halvt så meget i naturen, som da vores bedsteforældre var børn. Omvendt ser vi, at de voksne bruger naturen som aldrig før. Vi motionerer i skoven og lufter vores hunde, men vi har en tendens til at glemme vores børn, siger Merethe Jelsbak Raundahl, der projektleder for børneskove i Viborg Kommune.

Den nye børneskov blev indviet fredag formiddag af 80 børn fra lokale skoler og børnehaver. Med tiden er det meningen, at der skal etableres seks børneskove rundt omkring i kommunen. Friluftsrådet støtter ideen med knap 300.000 kroner.

Håber at de bygger huler

Merethe Jelsbak Raundahl peger på, at det øger vores fysiske og psykiske sundhed at komme ud i naturen. Derfor vil kommunen gerne vænne de små medborgere til at bruge skoven. Og selv om der er tale om speciel børneskov, bliver den ikke overplastret med legeredskaber.

- Skoven rummer sindssygt mange muligheder for leg, så vi behøver ikke at stille gyngestativer og sandkasser op. Hvis vi bare kan få børnene med herud og giver dem tid til at fordybe sig i skoven, er der rig mulighed for leg, siger hun. 

Projektlederen fortæller også, at der i dag er mange, der er tvivl om reglerne i de danske skove. I børneskoven er der i den grad plads til leg.

- Vi vil rigtig gerne, at de går uden for stierne, hopper i træerne og bygger nogle huler, siger hun.

Fakta om vores brug af naturen

* 29 procent af nutidens børn kommer ud i naturen hver dag i løbet af sommerhalvåret. Da deres forældre var børn, var det 36 procent, og for bedste forældrene 55 procent.

* Hvor længe er børn ude i naturen på hverdage
Børn i dag: 32 minutter. Da bedsteforældrene var børn: 56 minutter.

Kilde: Kanar Gallup for Danmarks Naturfredningsforening.

  Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

 

02:00 Luk video