Nu er der åbnet op: Der har siddet en prop i vandløbet siden middelalderen

Et 850 meter nyt vandløb giver nu fri passage mellem Hald Sø og Gudenåen.

Det er lang tid siden, at vandet blev lukket inde.

Siden middelalderen har der været en prop i vandløbet Non Mølleå ved Hald Sø, men den er nu blevet fjernet, og der er igen fri passage mellem søen og Gudenåen.

quoteDet er en genskabelse af en naturlig Hald Sø, men det påvirker ikke vandkvaliteten i søen. Det er kun fiskebestandene, der kan have glæde af det her projekt

Rolf Christiansen, biolog, Viborg Kommune

- Det er et cirka 850 meter nyt vandløb, der er baseret på nogle af de gamle kanaler fra det dambrug, som engang lå her, fortæller biolog ved Viborg Kommune, Rolf Christiansen.

Før dambruget var det en vandmølle, der dannede proppen. Men vandmøllerne holdt efter krigen op med at kunne løbe rundt. Så omdannede man det til et dambrug, som så lukkede. Siden har naturen ventet på at blive genskabt til fordel for blandt andet fisk i søen.

Projektet har kostet cirka 700.000 kroner at gennemføre. Pengene kommer fra staten og EU.

Oplev øjeblikket, hvor vandet igen strømmer for første gang. 

Stor dag for fiskene

Ifølge Rolf Christiansen så er det især fiskene i Hald Sø, der får glæde af den nye passage.

- Det er en genskabelse af en naturlig Hald Sø, men det påvirker ikke vandkvaliteten i søen. Det er kun fiskebestandene, der kan have glæde af det her projekt, forklarer han og tilføjer:

- Fiskebestanden i Hald Sø har været isoleret. Hvis der indtræder en katastrofe for bestanden sådan et sted, så kan den risikere at uddø. Men hvis bestanden bliver større ved at have en passage til nogle andre områder, så vil den blive meget mere robust overfor miljøkatastrofer, forklarer Rolf Christansen.

Rolf Christiansen var først biolog i Viborg Amt, og han har nu i en årrække været det i Viborg Kommune. Han har derfor fulgt Hald Sø igennem lang tid.

- Der er sket en stor nedskæring af de nærringsstoftilførsler, der tidligere blev ført til Hald Sø. Dels ved kloakeringen af Dollerup og dels ved opkøb og nedlæggelse af nogle dambrug. I den forbindelse med det har man så etableret en iltning af søen, så man i dag har en meget høj vandkvalitet.

Der er endnu en enkelt spærring tilbage, før der er helt fri passage ud til Randers Fjord fra Hald Sø. Det er ved Rindsholm Mølle. Her håber man, at man senere kan få åbnet op.


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Natur.