Niårige Silas reddede sin lillebror fra at drukne – nu er han nomineret til pris

I sommer reddede den nu 10-årige Silas Callesen sin lillebror på fire år fra at drukne. Derfor er han nu en af tre nominerede til en stor førstehjælpspris.

Silas Callesen på 10 år fra Skals ved Viborg er det, man kan kalde en superstorebror.

I juli sidste år reddede han sin fireårige lillebror Tobias Callesen fra at drukne i familiens swimmingpool, og derfor er han nu nomineret til at vinde prisen som Årets Førstehjælper 2021.

Det var en grå og regnfuld sommerdag, da Tobias Callesen faldt i poolen, mens drengenes mor Michelle Callesen var ved at gøre hele familien klar til et besøg hos hendes mor. Heldigvis var storebror Silas Callesen, der dengang var ni år, i haven, da ulykken skete.

- Silas kørte rundt på sin ATV, mens Tobias legede i haven. Tobias har altid haft stor respekt for poolen, men Silas havde godt set, at han legede tæt på den, siger Michelle Callesen.

Silas Callesen sprang derfor bogstaveligt talt af sin ATV, da han så sin lillebror ligge livløs i vandet. Han hoppede med det samme ned vandet til sin lillebror og fik ham op derfra. Han var helt kold og våd.

- Min søn er druknet. Jeg kan ikke førstehjælp

I skolen havde Silas Callesen fået undervisning i førstehjælp, og han gik derfor straks i gang med at give sin lillebror hjerte-lunge-redning, mens han kaldte på sin mor.

Da Michelle Callesen så sin firårige søn lille livløs på fliserne med sin niårige storebror foroverbøjet ind over sig, gik hun i panik. Hun løftede den kolde og helt stille dreng op i sine arme og holdt om ham, for hun anede ikke, hvad hun skulle gøre.

I mellemtiden havde Silas Callesen og drengenes tredje bror Nickolas Callesen på seks år fundet en telefon, som de gav til deres mor.

- Min søn er druknet. Jeg kan ikke førstehjælp. I må komme. NU, skreg Michelle Callesen i røret, da hun fik kontakt med alarmcentralen.

Michelle Callesen med Silas og Tobias.
Michelle Callesen med Silas og Tobias.
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

Her fik personalet hende til at genoptage hjerte-lunge-redningen, som hendes niårige søn var startet på.

- Jeg havde så svært ved at trykke på hans lille kolde bryst. Jeg var bange for, at det ville brække. Så Silas gav hjertemassage, mens jeg gav Tobias luft, siger Michelle Callesen.

I otte minutter fortsatte de med på skift at give indblæsninger og hjertemassage, inden Tobias Callesen pludselig gav lyd fra sig, og hans mor kunne ånde lettet op.

- Tobias begyndte at skrige og græde, men jeg var så lettet. Der vidste jeg, at han ville overleve, siger drengenes mor.

Førstehjælp reddede lillebrors liv

Det har været altafgørende for Tobias Callesens overlevelse, at hans storebror havde lært førstehjælp i skolen og brugte det, da uheldet var ude.

- Lægerne forberedte os på det værste, men Tobias har det efter omstændighederne godt. Det kan vi takke Silas’ førstehjælp for, siger Michelle Callesen.

Det er den hurtige indsats, der har gjort, at Silas Callesen nu er nomineret til prisen som Årets Førstehjælper, som bliver uddelt af Røde Kors i samarbejde med Aleris-Hamlet Hospitaler.

- Det er vigtigt for os i Røde Kors at hædre de mange redningsmænd rundt i landet og sætte fokus på det fortsatte behov for at kunne førstehjælp. Førstehjælp redder liv. Derfor er jeg glad for at være med til at uddele denne årlige pris, siger generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl.

Udover Silas Callesen er to andre også nominerede til Årets Førstehjælper. Den 11. marts bliver det afgjort, hvem af dem der løber med titlen og en præmie på 10.000 kroner. 

Fakta om førstehjælp


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Samfund.