Næste valg: Din dørklokke vil kime

Ny undersøgelse viser, at det flytter stemmer, når en kandidat banker på døren. Samfundsforsker er skeptisk.

Allerede nu - et år før kommunalvalget - er der gang i midt- og vestjydernes dørklokker. I Viborg har den socialdemokratiske kandidat Mads Panny taget hul på valgkampen, og strategien er klar: Han satser benhårdt på det personlige møde. Han deltager kun i de arrangementer, der har mediernes interesse. Og han mener, det traditionelle vælgermøde hører til fortidens valg.

-Dem vil jeg ikke satse på, for jeg tror tiden er løbet fra at folk orker at sidde en hel aften og lytte til en håndfuld lokalpolitikere der skændes, siger han.

Den rette strategi?

Og noget kunne tyde på, at kandidaten har fat i den lange ende.Ved folketingsvalget for et år siden, satsede flere socialdemokratiske kandidater også målrettet på strategien med at stemme dørklokker og på den måde komme i kontakt med vælgerne der, hvor de bor. En af dem var Simon Kollerup, der blev valgt i Thy og på Mors.

Flyttede personlig stemmer

Han har efterfølgende undersøgt og analyseret effekten af det personlige møde, og han er slet ikke i tvivl om effekten.

-Der hvor jeg personligt havde været og banket på hos folk stemte 13 procent flere på mig personligt end de gjorde der, hvor jeg ikke havde været på besøg, siger han.

Før valget spurgte han over 1.000 vælgere, hvordan de ville stemme. En gruppe fik besøg af frivillige, som havde materiale om Simon Kollerup med. En anden fik besøg af kandidaten selv, og den sidste gruppe var en kontrolgruppe, der ikke fik noget besøg.

Klar tendens

Efterfølgende blev vælgerne kontaktet igen og tendensen var klar:

Mens 76 procent af vælgerne i den gruppe der var kontrolgruppe havde stemt personligt, så havde 89 procent af vælgerne i gruppen som havde fået et besøg stemt personligt på Kollerup.

Gør det ikke alene

Samfundsforsker Johannes Andersen anerkender, at det personlige møde har stor værdi, men han tvivler på, at det er dør-klokkestrategien alene, der flytter stemmer.

-Jeg tror nærmere det skyldes, at det personlige møde øger opmærksomheden omkring det faktum, at det er vigtigt at stemme personligt. For det er min erfaring, at den gruppe man kan flytte stemmer hos, er den gruppe, som ikke er voldsomt politisk interesserede, siger han.

Der er kommunalvalg den 19. november 2013.


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Politik.