Naboerne til et botilbud for unge i Knudby er utrygge

Et overfald, der strakte sig over flere timer på et botilbud i Knudby, skaber utryghed blandt naboerne.

Mandag blev fire unge drenge fra bostedet Aktiv Bo i Knudby ved Viborg sigtet for et groft overfald på bostedet. Overfaldet strakte sig over flere timer, det bekymrer beboerne i området, at drengene har været alene så lang tid.

- Snakken går, der er mange ældre mennesker herude, som er utrygge. Jeg har boet her i 40 år, vi har aldrig låst vores biler, vi har aldrig låst vores døre, men det hele er låst nu, siger Charlotte Sørensen fra Knudby.

De fire drenge blev tirsdag varetægtsfængslet i fire uger efter i flere timer at have sparket, slået, tisset på og tvunget en 16-årig dreng til at tygge på en død rotte på bostedet.

quoteJeg har boet her i 40 år, vi har aldrig låst vores biler, vi har aldrig låst vores døre, men det hele er låst nu

Charlotte Sørensen, Beboer, Knudby

- Vi ved ikke, hvor de er henne om natten, og hvad de går rundt og laver. Der ligger en hvis utryghed i byen, siger Birte Phillips, der er formand for Taarup Borgerforening.

Har tidligere fået påbud

Det er Organisationen Aktiv Weekend, der driver bostedet i Knudby. Organisationen driver botilbud til unge mellem 13 og 18 år, i alt driver de fem afdelinger. Udover afdelingen i Knudby er der også to afdelingen i Silkeborg og Kjellerup. Socialtilsyn Nord har tidligere haft skærpet tilsyn med botilbuddene.

For halvandet år siden gav tilsynet et påbud om, at der ikke på noget tidspunkt af døgnet må være unge alene hjemme samt at der er tilstrækkeligt personale.

Tilsynet vurderer, at påbuddene er blevet efterlevet. Men nu er naboerne bekymrede over, om der bliver taget nok hånd om de unge.

- Det er unge mennesker, der har brug for hjælp, og så må de finde de folk, der har kompetencer til at hjælpe dem. De er mennesker lige som alle vi andre. De skal også have lov at være her, siger Charlotte Sørensen.

Borgerne i den lille landsby håber nu, at de unge mennesker kan blive en del af byen.

- Hvis der kunne komme nogle ansigter på, så vi vidste hvem, der var dernede, og hvad de laver, og vi blev inviteret derned en gang i mellem, og de deltog i vores fællesarrangementer, siger Birte Phillips.

Socialtilsyn Nord vurderer, at bostedet har ageret og handlet tilfredsstillende. Botilbuddet skal nu lave en redegørelse om sagen, og tilsynet følger op med et ekstra besøg. 

Aktiv Weekend, som driver bosteder i Knudby, har i dag ikke ønsket at kommentere sagen.