Museumsleder står fast: Vil ikke vise Muhammed-tegningerne

Inger Støjberg har lov til at mene, hvad hun vil, siger Anne-Mette Villumsen.

Museumslederen på Skovgaards Museet i Viborg, Anne-Mette Villumsen, står fast.

Jyllands-Postens Muhammed-tegninger fra 2005 kommer ikke til at indgå i den udstilling om blasfemi, som museet åbner på mandag - trods kritik fra udlændige- og integrationsminister Inger Støjberg.

- Jeg vil stadig stå på mål for, at vi har truffet den rigtige beslutning ud fra den udstilling, vi ønsker at skabe, siger hun til TV MIDTVEST.

Debatten om udstillingen blussede for alvor op, da Inger Støjberg tirsdag valgte at lægge Kurt Westergaards berømte Muhammed-tegning med bomben i turbanen op på sin Facebook-profil.

Støjberg kalder det "ærgerligt", at museet har undladt Muhammed-tegningerne.

- Jeg har selv Kurt Westergaards berømte tegning til at ligge som min baggrundsskærm på min iPad. Det har jeg, fordi jeg elsker Danmark. Jeg elsker ganske enkelt det fundament af frihedsrettigheder, som generationer før os har lagt, og som vort land er grundlagt på. Frihedsrettigheder, der betyder, at her kan vi tro på præcis den Gud, vi vil, vi har ytringsfrihed, så vi kan sige - og tegne - det, vi mener, og her er der fuldstændig ligestilling mellem kønnene, skriver hun.

Men kritikken fra ministeren får altså ikke museumslederen i Viborg til at sadle om. 

- Hun har sådan set lov til at have sin mening. I et land, hvor der er ytringsfrihed, har vi jo lov til udtale os og sige, hvad vi mener. Og så kan man jo have en diskussion om det.

- Men synes du også selv, at det er ærgerligt, at I ikke har dem med?

- Nej, jeg vil stadigvæk mene, at vi har truffet det rigtige valg. Jeg synes, at det er ærgerligt, at diskussionen kun handler om det. Vi ville også have fået på puklen, hvis vi havde vist dem. Så havde det bare været en anden diskussion, siger Anne-Mette Villumsen.

Museumslederens argument for ikke at vise tegningerne, har hele tiden været, at debatten kun ville dreje sig om dem, hvis de kom med.

- Der er mange, der mener, at den eneste gyldige grund til ikke vise dem, er at man er en kujon og er bange for at vise dem. Jeg mener, at der er andre gyldige grunde, og det er dem, jeg har argumenteret for i en uges tid, siger hun. 

- Men var det ikke også naivt at tro, at det ikke skulle handle om Muhammed-tegningerne, når I ikke tog dem med?

- Vi tænkte, at det skulle nok komme op, men at det hele kom til at handle om det, havde jeg ikke regnet med. 

 

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Kultur.