Museum oplevede voldsom Olsen Banden-effekt: - Kommer aldrig til at ske igen

Besøgstallene fra en Olsen Banden-udstilling i Viborg i 2016 vil aldrig blive slået, lyder det fra museumschef.

Billedet her er fra filmen Olsen Banden går amok fra 1973. Dette er den femte i rækken af i alt 14 Olsen Banden. Her Egon, Benny og Kjeld spillet af Ove Sprogøe, Morten Grunwald, Poul Bundgaard.
Billedet her er fra filmen Olsen Banden går amok fra 1973. Dette er den femte i rækken af i alt 14 Olsen Banden. Her Egon, Benny og Kjeld spillet af Ove Sprogøe, Morten Grunwald, Poul Bundgaard.
Foto: Svend Aage Mortensen / Ritzau Scanpix

Hos Viborg Museum bliver der på dagen for Olsen Bandens 50 års fødselsdag sendt venlige tanker til den folkekære og småforbryderiske trio fra Valby.

Tilbage i 2016 slog museet dørene op til en stor udstilling om de populære figurer Egon, Benny, Kjeld og en masse rekvisitter fra filmene, som er blandt de mest sete i dansk filmhistorie.

60.000 gæster valgte i løbet af fem måneder at besøge udstillingen. Besøgstal, der bliver noget nær umulige at opnå igen, lyder det fra museumschef på Viborg Museum, Brian Wiborg.

- Det var voldsomt. Det svarer til de besøgstal vi normalt har på to år. Og i en by som Viborg er det helt vilde tal.

- Jeg tør godt sige, at det aldrig nogensinde kommer til at ske igen. Jeg tror simpelthen ikke, der findes et tema, som vil kunne overgå det, vi så tilbage i 2016, siger Brian Wiborg.

’Lige før vi kun kan skuffe her fra’

Udstillingens succes kan stadig mærkes i dag, forklarer museumschefen.

- Det er en udstilling, som stadig spøger. Nu bliver alt det, vi laver holdt op imod besøgstallene fra dengang, så det er lige før, vi kun kan skuffe her fra. Men det var en fuldstændig fantastisk oplevelse, forklarer Brian Wiborg.

Sådan så det ud, når Olsen Banden var på filmoptagelser. 
Sådan så det ud, når Olsen Banden var på filmoptagelser. 
Foto: Henning Thempler / Ritzau Scanpix

- Man kan virkelig tale om en Olsen Banden-effekt. Vi ramte lige ned i en folkesjæl og en masse nostalgi, som er forbundet til de her film. De fleste, der kender Olsen Banden, elsker dem, lyder det.

Olsen Banden-udstilling kommer ikke igen

Men selvom udstillingen har slået alle rekorder og besøgstal på Viborg-museet, så vender temaet om Olsen Banden ikke tilbage til Viborg.  

- Det er en udstilling, som har gjort utrolig meget for os. Der er rigtig mange, som har lært os at kende igennem den.

- Men vi har besluttet os for, at det var det. Vi havde stor succes med udstillingen dengang, men vi kommer ikke til at gentage den, siger Brian Wiborg.

2:18
Her kan du se et indslag om Olsen Banden-udstillingen i Viborg i 2016.

Olsen Banden