Mistede førligheden i ulykke – nu spiller Nikolaj kørestolsbasket

Nikolaj Rasmussen mistede førligheden i en ulykke tilbage i 2007. I dag er han både selvkørende og fysisk aktiv.

De store smil var fremme, da Viborg Dunkers mødte fysioterapeuterne fra estdansk Center for Rygmarvsskadede i kørestolsbasket torsdag aften. Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Torsdag aften blev der spillet en noget speciel basketballkamp i Viborg, da spillerne fra Viborg Dunkers udfordrede deres fysioterapeuter til en kamp i kørestolsbasket.

Læs også De har viden, man ikke kan læse sig til: Her sidder alle ansatte i kørestol

Spillerne og fysioterapeuterne kender hinanden fra Vestdansk Center for Rygmarvsskadede, hvor de har fået et nært forhold under deres respektive behandlingsforløb.

- De har jo kørt os rundt i manegen, da vi var indlagt på genoptræningscenteret, så nu føler vi, det er på tide, vi giver dem en lille smule igen. Der er ’no mercy’, griner Nikolaj Rasmussen, der spiller for Viborg Dunkers.

- De har hjulpet os med at lære vores nye liv at kende, så de har en kæmpestor betydning for os. Det bliver til et venskabeligt forhold til sidst, forklarer han.

- Troede jeg var usårlig

Nikolaj Rasmussen har siddet i kørestol siden 2007, hvor han mistede førligheden i et biluheld. Udover de fysiske skader har episoden også ændret hans syn på livet.

- Inden jeg kørte galt, havde jeg fart over feltet. Jeg levede lidt på kanten og troede egentlig, jeg var usårlig. Mig kunne der i hvert fald ikke ske noget.

- I dag er mit primære mål at kunne klare mig selv i hverdagen uden en hjælper. Og jeg kan klare mig selv. Det har jeg lært nede på rygcenteret, siger Nikolaj Rasmussen.

- Det er bare rigtig svært

Selvom fysioterapeuterne ikke selv er vant til at sidde i kørestol, så tog de gerne imod udfordringen på basketbanen.

- Det er bare rigtig svært. Men det er også rigtig, rigtig sjovt. Vi synes bare, det er herligt, siger Jørgen Vibjerg fra Vestdansk Center for Rygmarvsskadede.

- Det er meget livsbekræftende at se, hvordan vores tidligere patienter kommer ud og klarer sig, selvom det kan være svært at få et almindeligt liv igen.

Det er tredje gang Viborg Dunkers spiller mod fysioterapeuterne i kørestolsbasket.

04:18

En noget speciel basketkamp blev spillet i Viborg torsdag aften. Spillerne fra Viborg Dunkers har nemlig budt deres fysioterapeuter op til en kamp i kørestolsbasket.

Luk video

Læs også Venter på operation: 10-årige Jonas kan ikke gå uden krykker