Minkgravene bliver tømt i maj: Ulrik Wilbek er tilfreds

Viborgs borgmester er glad for, at der sker noget, men naboer til minkgravene vil ikke vente til maj, da de er bange for forurening.

Det tog kun 10 dage at få fyldt gravene, men der går et halvt år før de er tømt.
Det tog kun 10 dage at få fyldt gravene, men der går et halvt år før de er tømt.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

De aflivede mink der lige nu ligger i massegrave ved Nr. Felding og Kølvrå, skal graves op, men det bliver ikke før maj.

Selvom meldingen fra fødevarestyrelsen tidligere har været, at de døde mink ikke var nogen smitterisiko, så har et notat fra en britisk forsker nu betydet, at der går et halvt år før minkene er sikre.

Det er årsag til stor utilfredshed blandt naboerne, at myndighederne nu siger, at det er risikabelt at tømme gravene, men Viborgs borgmester Ulrik Wilbek er tilfreds med beslutningen.

- Ønskescenariet havde været, at de kan graves op nu, men det kan de ikke, er det jeg hører. Så vil jeg hellere gå all in på den beslutning, der ligger nu, og sige så er det altså også det, der skal gøres. I stedet for at vi skal blive ved med, diskuterer det, siger han.

Ulrik Wilbek ville gerne have tømt gravene hurtigere, men for ham er det vigtigste, at de bliver tømt.
Ulrik Wilbek ville gerne have tømt gravene hurtigere, men for ham er det vigtigste, at de bliver tømt.
Foto: Jonas Sørensen, TV MIDTVEST

Han understreger, at han aldrig vil være helt fri for bekymringer, når det kommer til smitten, men beslutningen om at minkene skal graves op glæder ham, og han stoler på de faglige begrundelser for at vente til maj.

Kold jord er længe om at udrydde smitten

Baggrunden for at der skal gå et halvt år, før gravene bliver tømt, er et notat fra en britisk forsker, der antyder, at selvom minkene er døde, så udgør de stadig en smitterisiko.

- It’s been found that if you bury animals that have been cold, then after six months you can expect all the animals will have decomposed and the material will be safe, siger Graham Belsing der er Professor ved Veterinær Klinisk Mikrobiologi på Københavns Universitet.

Briten Graham Belsing har fundet ud af, at temperaturen for opbevaringen af de døde mink har betydning for, hvor hurtigt smitterisikoen er forsvundet fra dyret.

Så minkgravene i den kolde danske jord er altså først udenfor risiko til maj.

I en mail til TV MDTVEST har fødevarestyrelsen beklaget, at de tidligere har meldt ud at de døde mink ikke kan smitte.

Bange for gift i grundvandet

Som nabo til en minkgrav kan maj virke meget langt væk, og det kan også være svært at stole på myndighedernes udmeldinger.

Camilla Venø Dal er nabo til en minkgrav, og hun vil ikke vente et halvt år på at få minkene gravet op.
Camilla Venø Dal er nabo til en minkgrav, og hun vil ikke vente et halvt år på at få minkene gravet op.
Foto: Jonas Sørensen, TV MIDTVEST

- Det er som om, at det der bliver sagt, det afhænger af, hvad der passer ind i, hvad der bliver gjort nu, siger Camilla Venø Dal, der er nabo til minkgraven i Kølvrå.

En forsikring fra fødevarestyrelsen om, at grundvandet ikke kommer til at tage skade af et halvt år mere med mink i jorden er ikke nok for naboen.

- De har også sagt, at det på ingen måder kunne blive et problem, og at de bare kunne blive liggende, men det er de jo så halet i land med. Det bliver åbenbart et problem på sigt. Kan vi så være sikre på, at et halvt år ikke er et problem, siger Camilla Venø Dal.

For hende er de skiftende forklaringer fra myndigheder og eksperter årsagen til, at hun synes maj er for længe at vente på, at få minkgravene tømt. 

2:28
De døde mink kan smitte med corona de seks måneder, og kan derfor ikke graves op før. Men naboerne mener myndighederne allerede har skiftet mening så mange gange i mink-sagen, at de ikke stoler på deres forklaring.