Ministerbesøg: - Sundhedsreformen skal nedbryde stive grænser i systemet

Kristian Jensen besøgte torsdag brystklinikken på Viborg Sygehus. Et sted der blev reddet af den region finansministerens regering vil nedlægge.

Det var Region Midtjylland og ikke Kristian Jensens (V) regering, der sikrede brystklinikken fra lukning sidste år. 

Derfor blev Finansministeren ej heller budt velkommen som en frelser. Torsdag fik han en rundvisning på klinikken, der årligt behandler 9000 kvinder med mistanke om brystkræft. Anledningen var regeringens netop lancerede sundshedsreform. 

quoteHavde vi ikke haft et folkevalgt regionsråd, så havde vi ikke haft den her klinik i dag. En klinik der er styrket

Anders Kühnau, Regionsrådsformand, Region Midtjylland, Soc.Dem. 

- Jeg ser muligheden for at få forbedret samarbejdet. Især samarbejdet på tværs af de grænser, der af og til kan være lidt stive, forklarer Kristian Jensen. 

For at gøre dette har reformen lagt op til, at det regionerne nedlægges. I stedet skal alle politiske beslutninger vedrørende eksempelvis sygehuse træffes på Christiansborg. 

Ingen klinik uden Region

Brystklinikken har mere travlt end nogensinde. Sidste år var det ellers lige ved at være slut. Et katalog over mulige besparelser havde afdelingen på menukortet. Region Midtjylland valgte i sidste ende at droppe besparelserne, noget der aldrig var sket, hvis beslutningen skulle være truffet af Folketinget. Det mener formand for Region Midtjylland, Anders Kühnau (Soc.Dem.)

quoteDet er en sikkerhed for, at det vi har set de senere år med mange sygehuslukninger. Det kommer kun til at ske, hvis der er enighed om det på Christiansborg

Kristian Jensen, Finansminister (V)

- Havde vi ikke haft et folkevalgt regionsråd, så havde vi ikke haft den her klinik i dag. En klinik der er styrket, lyder det fra Anders Kühnau.

Fremover bliver patientråd det nærmeste organ for landets sygehuse. Patientråd er kun rådgivende, det er i skærende kontrast til de folkevalgte regionsråd, der står for at drive landets hospitaler. 

Centralisering af beslutninger

Kristian Jensen blev på dagens besøg flere gange spurgt til, om det ikke var mindre demokratisk at samle alle beslutninger på Christiansborg. Han fik derfor lejlighed til at gentage sit svar. 

- Vores reform skal gøre op med det, vi har set de senere år med mange sygehuslukninger. Det kommer kun til at ske, hvis der er enighed om det på Christiansborg, forklarede Kristian Jensen. 

Det ventes, at regeringens forslag om at skrotte regionsrådene kommer til at spille en hovedrolle i den kommende valgkamp.

Se hele reportagen fra hospitalet her.

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Sundhed.