Minister: Intet "Quick Fix" for bosteder

Sikkerheden bo bosteder som Blåkærgård ved Viborg blev tirsdag diskuteret mellem en række fagforeninger og ministre.

Blåkærgård

I løbet af de seneste fire år er fem ansatte på bosteder for psykisk syge blevet dræbt, mens de var på arbejde.

Det første drab skete på en ansat ved bostedet Blåkærgård ved Viborg i februar 2012. Senest blev en 57-årig ansat fra et bosted i Roskilde dræbt i marts.

På baggrund af de mange drab mødtes en række fagforeninger i dag med sundhedsminister Sophie Løhde (V) og social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V), for at diskutere sikkerheden for de ansatte på bostederne. Sigtet er at standse vold mod og drab på ansatte.

- Jeg kan godt forstå deres (fagforbundenes, red.) utålmodighed. Men der er ikke noget "quick fix" på det her, ellers havde man formentlig gjort det for længe siden, siger social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) efter mødet med forskellige fagforbund.

- For mig er det vigtigt at have tid til den her mere tilbundsgående dialog med parterne, siger Karen Ellemann til Ritzau.

- Jeg har hørt mange løse strøtanker og ufinansierede løfter, men jeg har hørt meget lidt konkret. Det er blot for at understrege, at det er et komplekst område, hvor der ikke er nogen lette løsninger, siger sundhedsminister Sophie Løhde efter mødet.

Alvorlige fejl i sikkerheden

Selv om det er fire år siden Judy Meiniche Simonsen blev dræbt af en beboer fra bostedet Blåkærgård, så halter det stadig med sikkerheden bostedet ved Viborg.

I februar fik Blåkærgård et strakspåbud af arbejdstilsynet, fordi de i to tilfælde havde ladet elever tage alene på tur med potentielt farlige beboere. Det viser en aktindsigt som TV MIDTVEST fik i april. 

 

10:56
Fem drab på socialpsykiatriske bosteder viser at sikkerheden halter. Ny rapport viser fejl på Blåkærgård.  

 Dengang sagde FOA-formand Dennis Kristensen til TV MIDTVEST.

- Det er meget bekymrende. Nu har vi jo haft et drab på den institution tidligere. Vi ved at alene-arbejde spillede en rigtig voldsom rolle, og vi ved, det er en generelt problem på bostederne med alene-arbejde og vold, så den er helt gal.

Volden steget markant

Nu viser en ny analyse fra Social- og Indenrigsministeriet at volden på bostederne er steget markant.

Antallet af voldsanmeldelser til Arbejdsskadestyrelsen fra ansatte på botilbud var i 2014 på sit højeste niveau siden 2005. Desuden modtog politiet dobbelt så mange voldsanmeldelser fra ansatte på bosteder i 2013 sammenlignet med 2005, skriver Ritzau.

Dennis Kristensen, formand for forbundet FOA, så gerne, at der var kommet noget mere konkret ud af mødet med social- og indenrigsministeren samt sundheds- og ældreministeren.

- Vi blev mødt med en vis forståelse for, at nu skal der ske noget, men jeg ville gerne have haft lidt mere hjem i favnen, siger han efter mødet, hvor det blev diskuteret, hvad man skal gøre for at forbedre sikkerheden for de ansatte på bostederne for psykisk syge, siger Dennis Kristensen. 

-Jeg oplevede to ministre, der var reelt interesserede, men jeg oplevede også to ministre, der ikke havde en plan klar. Jeg fik heller ikke forståelsen af, at de stod klar med penge til de nødvendige initiativer, siger Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening.

Formanden for Danske Regioner, Socialdemokraten Bent Hansen har tidligere været ude med et forslag om, at der skal laves en ny type botilbud til de personer, der er for psykisk syge til at bo på bostederne. Forslaget bakkes op blandt partifællerne på Christiansborg. 

-En ny type botilbud skal hindre, at psykisk syge begår vold mod ansatte på socialpsykiatriske bosteder, siger Socialdemokraternes socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Vi kan selvfølgelig aldrig sikre, at der sker vold og drab. Men vi mener, at vi kan gribe fat om det på en måde, så vi tager de tungeste patienter ud af bostederne. De skal over i en ny type institution, hvor man kan håndtere den situation, patienterne står i, siger hun.