Midt- og vestjyder indsamler værdifuld historie: - Det er en guldklump

256 kasser fyldt med dokumenter, der fortæller et stort stykke Danmarkshistorie, er netop nu på vej til Rigsarkivet i Viborg.

Det er værdifulde foreningsskatte, der er på vej til RIgsarkivet i Viborg.
Det er værdifulde foreningsskatte, der er på vej til RIgsarkivet i Viborg.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Der er alt lige fra gymnastik- og skytteforeninger til husmoder- og boligforeninger. Ja, Danmark er kendt for at være rig på foreninger.

Nu er en vigtig del af danskernes foreningshistorie blevet foreviget. Det er idrætshistorien, der indebærer både boldspil, gymnastik- og skytteaktiviteter, som er blevet indsamlet, bearbejdet, gemt og videregivet til Rigsarkivet i Viborg.

Det er en gruppe frivillige fra blandt andet Viborg og Holstebro, som står bag det store arbejde.

- Jeg vil kalde det en værdifuld skat, for den viser jo historien, siger Arne Rasmussen, der er formand for DGI’s arkivudvalg.

2:31
Se indslag: Mere end 150 åtrs idrætshistorie bliver nu afleveret til rigsarkivet.

Danskernes idrætshistorie går helt tilbage til 1861, hvor den første skytteforening så dagens lys.

- Det er en guldklump, vi giver videre til den næste generation. Man skal jo kende sin historie, siger Karen Bjerre Madsen, der er medlem i DGI's arkivudvalg.

Meget stor betydning

Det var dengang højskole-, landbo- og andelsbevægelserne indtog deres plads i Danmarkshistorien, at også skytte- og gymnastikforeninger spirede frem. Den indsamlede historie er med til at understrege, hvor vigtige foreningerne har været for Danmark.

- Der står beskrevet, hvad det har af betydning for det danske folk, for bondebevægelsen, for byboerne og for hele fællesskabet ude i sognene, siger Karen Bjerre.

På Rigsarkivet i Viborg er man glade for de frivilliges store arbejde, da det har stor betydning.

- Vi er selvfølgelig rigtig, rigtig glade for det. Her har vi noget historie, der dokumenterer idrætsverdens barndom i Danmark næsten helt frem til nutiden. Det, synes vi, er en meget væsentlig historie, siger Henrik Knudsen, der er seniorforsker ved Rigsarkivet I Viborg.

Alle historiens dokumenter skal læses ind i en database, inden det bliver tilgængeligt for offentligheden.