Middelalderborge får 50 millioner kroner

Nye udgravninger og bedre og mere moderne formidling skal gøre Haldborgene ved Viborg til en attraktion på linje med Hammershus på Bornholm og Kalø Slotsruin på Djursland.

En donation på 50 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal skal give nyt liv til tre middelalderborge og to gamle herregårde ved Hald i Midtjylland. Pengene skal blandt andet gå til arkæologiske undersøgelser, istandsættelser, rekonstruktioner og udvikling af moderne formidling.

Bag projektet står foreningen "De fem Halder", Kulturstyrelsen, Viborg Kommune og Naturstyrelsen.

Står færdig i 2020

Den ældste af Hald-borgene stammer fra år cirka 1200. Den blev afløst af en ny borg, der igen blev afløst af en tredje. De to sidste af de "De 5 Hald'er" er herregårde, hvoraf den seneste i dag huser Det Danske Forfatter- og Oversættercenter.

- Jeg er meget glad for, at A. P. Møllerfondens gavmildhed gør det muligt at fortælle de mange spændende historier endnu bedre, til glæde for både os, der bor i Viborg Kommune - og vores gæster, siger en taknemmelig Viborg-borgmester, Torsten Nielsen (C).

Projektet forventes afsluttet i 2020.


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Samfund.