Menighedsråd frygter lockout: Ingen begravelser og bisættelser

Landsdelens menighedsråd ruster sig nu til en omfattende lockout, der i april risikerer at ramme en stor del af de ansatte ved kirkerne.

Menighedsrådsformand Jens Vestergaard fra Rødding ved Tjele frygter de mange problemer ved en mulig lockout. Foto: Troels Timann Esmarch, TV MIDTVEST

Den varslede lockout betyder, at det flere steder bliver umuligt at gennemføre gudstjenester, begravelser og bisættelser. En situation, som menighedsrådsformanden i Rødding Kirke ved Tjele helst vil undgå.

- Det hele går i stå jo. Alt går i stå, konstaterer Jens Vestergaard, formand for menighedsrådet i Rødding.

Det hele går i stå jo. Alt går i stå.

Jens Vestergaard, formand for menighedsrådet i Rødding

Et problem er gudstjenesterne, et andet og større problem er begravelser og bisættelser, som heller ikke vil kunne gennemføres, hvis konflikten bliver en realitet og gravere og medhjælpere bliver lockoutet. For der er intet nødberedskab.

Læs også OVERBLIK: Sådan påvirker lockout og strejke ansatte forskelligt

- Så må vi jo udsætte begravelserne og lægge dem på køl, det bliver svært at overskue, siger menighedsrådsmanden, mens han ryster opgivende på hovedet. 

Fagforeningen 3F organiserer en stor del af de kirkeligt ansatte, og en konflikt der rammer for eksempel begravelser vil give problemer.

- Hvis krematorier og lignende også bliver omfattet, så kan det jo ret hurtigt blive alvorligt, fastslår Tina B. Hansen, næstformand for 3F i Skive, der også er villig til at kigge på et nødberedskab.

Læs også Forældre må finde alternativ pasning ved strejke

I menighedsrådet i Rødding beder de nu til, at det ikke når så vidt.

- Jeg håber da på, at de finder en løsning, så vi undgår den her konflikt, siger Jens Vestergaard. 

Hvis parterne ikke bliver enige om en nye overenskomst, vil omkring 85 procent af folkekirkens ansatte blive lockoutet fra den 10. april.   

Læs også Anklagere frygter sagsbunker og aflyste retssager ved lockout

01:58 Luk video