Medarbejdere i ældreplejen: Stop al den dokumentation

Hjemmepleje-ansatte i Viborg håber, at de nu kan slippe for at bruge en masse tid ved computer eller ipad.

Da landets statsminister tirsdag gik på talerstolen blev det blandt andet med et budskab om at give syv forskellige kommuner mere frihed på en del af velfærdsområdet. Én af de kommuner er Viborg Kommune, og her bliver det ældreområdet, som kommunen de kommende tre år selv får lov til at styre.

quoteDer er meget at dokumentere. En stor del af vores tid skal vi bruge på at dokumentere.

Hanne Husted, Social- og sundhedsassistent, Viborg Kommune

Det skaber i dag glæde blandt ansatte i ældreplejen, hvor flere håber på, at det kommer til at betyde mindre dokumentation i hverdagen.

- Der er meget at dokumentere. En stor del af vores tid skal vi bruge på at dokumentere. Jeg prøver at gøre det ude hos borgeren, fordi så kan vi jo gøre det sammen, men meget af det er vi nødt til at gøre på kontoret. Selvfølgelig skal vi kunne dokumentere, hvis borgerne har det dårligt, så næste medarbejder kan se, hvad der står, men vi går langt ned i bittesmå petitesser, fortæller Hanne Husted, der er social- og sundhedsassistent i Viborg Kommune.

Hver dag rykker omkring 30 social og sundhedsmedarbejdere ud til ældre i Viborgs midtby. Flere føler, at de bruger for lang tid på at dokumentere, hvad de egentlig laver.

- Det betyder, at tiden går fra borgerne, når jeg sidder og dokumenterer i stedet for at kunne snakke med borgerne, fortæller Hanne Husted.

Dokumentationen består blandt andet i at nedfælde, hvordan den pågældende borgers helbredsmæssige tilstand er.

- Vi har nogle dokumentationsregler, der kommer ovenfra. Hele borgerens sundhedsmæssige situation skal dokumenteres hver gang, fortæller Trine Salmonsen, der er teamleder i ældreplejen i distrikt Viborg Midt.

Det er borgmester i Viborg Kommune, Ulrik Wilbek (V) sammen med resten af byrådet, der har taget beslutningen om, at det lige præcist er ældreområdet, som kommunen har valgt at tage frihed over. Hos de ansatte håber man nu på, at det snart kommer til at betyde mindre dokumentation og mere tid til borgerne.

Er det ikke nødvendigt at dokumentere?

- Det er det, men det kunne godt være mere forenklet. Ofte er det gentagelser. Så hvis vi kunne undgå det, så tror jeg, vi er kommet langt, lyder det fra Hanne Husted.

Hjemmepleje-ansatte i Viborg håber, at de nu kan slippe for at bruge en masse tid ved computer eller ipad.

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Samfund.