Mandag bliver skæbnedag for stationsbygningen i Stoholm: Pengene er stadig ikke på plads

En gruppe borgere i Stoholm har de seneste syv uger kæmpet for at samle tre millioner kroner ind for at bevare den gamle stationsbygningen. Borgerne har ikke givet op, men pengene mangler stadig.

Den kommende mandag kan blive skæbnesvanger for den gamle stationsbygning i Stoholm. Bygningen skulle egentlig have været revet ned, men fordi flere borgere ønsker at bevare den, har DSB Ejendomme givet dem muligheden for at skaffe tre millioner kroner til køb af bygningen.

quoteDer er ingen tvivl om, at hvis det her skal lykkes, så skal borgerne i Stoholm også bakke op økonomisk.

Finn Godrim, Talsmand, Projektgruppe Stoholm Station

Borgerne har haft syv uger til at skrabe penge sammen, men her hvor fristen den 13. januar nærmer sig, er det stadig ikke lykkedes at skaffe de tre millioner kroner. Det får dog ikke borgerne til at opgive håbet om at bevare den.

- Vores håb er, at DSB kan blive overbevist om, at vi faktisk kan og vil det her projekt i Stoholm. Så behøver vi lidt mere tid til at skaffe pengene, men vi forestiller os, at vi er klar til at overtage bygningen den 1. oktober, fortæller Finn Godrim, der er talsmand for projektgruppe Stoholm Station.

Stationsbygningen i Stoholm har stået tom i flere år. Derfor besluttede DSB tilbage i efteråret sig for, at bygningen skulle rives ned.

Mandag morgen den 25. november 2019 ankom et nedrivningsfirma til Stoholm. Her blev firmaet mødt af en gruppe borgere, der havde besluttet sig for at lave en fællesaktion i mod nedrivningen.

Det er DSB Ejendomme, der ejer bygningen, men efter borgernes indsats, valgte selskabet at sætte sagen i bero indtil den 13. januar. Det har betydet, at borgerne siden da har forsøgt at skaffe penge til at bevare bygningen.

- Vi har dels lavet et stort stykke arbejde med at finde ud af, hvilke fonde vi kan få støtte fra, men selvfølgelig har vi også gjort os nogle overvejelser omkring, hvordan vi får fat i pengene lokalt. Der er ingen tvivl om, at hvis det her skal lykkes, så skal borgerne i Stoholm også bakke op økonomisk, fortæller Finn Godrim.

Kultur- og koncerthus

Siden den 25. november har borgerne i Stoholm også været i gang med at diskutere, hvad den gamle bygning skal bruges til. Nu er de kommet frem til et forslag.

- Vi håber på, at det bliver sådan et fælleshus for alle borgere i Stoholm med en masse forskellige aktiviteter. Vi drømmer om, at det bliver et sted for erhverv, fritid, kultur, koncerter, foredrag og den slags ting, fortæller Finn Godrim.

Borgerne afleverer nu en rapport til DSB om deres ideer og forhåbninger, og Finn Godrim fortæller, at han håber på, at finansieringen er på plads til sommerferien.

TV MIDTVEST 25.November 2019: Stoholms borgere fik i sidste øjeblik udskudt nedrivning af byens ældste bygning

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Samfund.