Lokalpolitikere kritiserer regeringens affaldsplan

Regeringen vil privatisere affaldsafhentningen, men det vil ramme landsbyerne lyder kritikken fra Miljø- og Klimaudvalget i Viborg.

I september måned præsenterede Lars Chr. Lilleholt som minister for energi-, forsyning- og klimaminister en ny forsyningsplan. En plan, der med regeringens ord, vil modernisere forsyningssektoren. Det sker blandt andet ved at udlicitere affaldssorteringen, der i dag er på kommunale hænder.

Men forhandlingerne i Folketinget foregår meget langt væk fra den kommunale virkelighed. Det mener en række kommunalpolitikere i Viborg Kommune.

Her er et enigt miljø- og klimaudvalg imod udliciteringen. Ifølge kommunen vil en privatisering nemlig især ramme de små samfund.

- På landet vil det udelukkende være kommunen, der kommer til at stå for affaldet, de steder det er dyrt og besværligt at hente affaldet, og der vil man ikke få andre tilbud, end det vi kan levere -og det bliver sandsynligvis til en højere pris end i dag, siger Mads Panny (S), der er formand for udvalget i Viborg Kommune.

Landistriktordfører: Det bliver billigere

Den kritik kan man dog ikke genkende på Christiansborg, hvor et stort flertal er for privatisering af affaldsafhentningen.

- Vi indsamler affald i hele Danmark i dag, det gør vi også fremadrettet.  Det bliver bare billigere, fordi nu kan man både hente erhvervsaffald og privatborgeres affald, og der er jo også virksomheder i de små samfund og på den måde får vi samlet alt affald ind lige som man gør i dag, det garanterer vi selvfølgelig, siger Thomas Danielsen, der er Venstres Landistriktordfører.

På trods af forsikringerne fra Christianborg frygter Mads Panny, at forslaget kan skade byer som eksempelvis Daugbjerg. 

- Det er vigtigt vi står sammen med andre landsbyer, for det bliver ikke bare Daugbjerg, der bliver ramt, det bliver også andre landsbyer, og hvis det kun bliver de store byer, der får billige løsninger med affald så bliver det da en forringelse for os herude, siger Ninna Lildal, der er Formand Daugbjerg Borgerforening.

Men ifølge Thomas Danielsen, der vil privatiseringen netop være en fordel for de små byer.

- Vi laver ikke forværringer af landsbysamfundenes forhold. Tværtimod så sprøjter vi gode initiativer for landdistrikterne ud. Det her initiativ vil sikre bedre indsamlingsmuligheder og give en miljøgevinst, så det er ren win-win, og det er jo derfor at partier lige fra Alternativet til Venstre synes, det er er god ide, lyder det fra Landistriktordføreren.

 

quoteVi laver ikke forværringer af landsbysamfundenes forhold. Tværtimod så sprøjter vi gode initiativer for landdistrikterne ud. 

Thomas Danielsen, Landistriktordfører, Venstre 

 

 

 

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Politik.