Lejlighedskirke: Kirke bliver lukket om vinteren for at spare penge

I Feldingbjerg Kirke har man taget konsekvenserne af faldende antal kirkegængere. Kirken bliver nu lukket i vinterhalvåret - og det giver flere besøgende.

Ville man til gudstjeneste i Feldingbjerg Kirke i dag, så gik man forgæves. Kirken er nemlig lukket hele vinterhalvåret.

Der er ikke længere så mange kirkegængere her, som der var engang, og derfor kan det ikke betale sig at varme kirken op hver søndag.

quoteHvis vi kigger nøgternt på det, så er der ikke behov for, at der er en kirke her. Men den er her, og så bruger vi den ved lejlighed.

Ejner Skovhus

- Hvis vi kigger nøgternt på det, så er der ikke behov for, at der er en kirke her. Men den er her, og så bruger vi den ved lejlighed, siger Ejner Skovhus, der er menighedsformand i Stoholm Sogn.

Kirken er gjort til en lejlighedskirke, som bliver brugt om sommeren, hvor der er én gudstjeneste om måneden.

- Hvis personalet er flere end kirkegængerne i antal, så skal man tænke over, hvordan man holder gudstjenester. Feldingbjerg er fraflyttet, og der er ikke længere så mange kirkegængere, så nu bruger vi kirken om sommeren, hvor det ikke koster så meget at varme den op, siger Ejner Skovhus.

Feldingbjerg Kirke åbner hvert år til påske og lukkes ned med en høstgudstjeneste i september. Der er også åbent den 24. december.
Feldingbjerg Kirke åbner hvert år til påske og lukkes ned med en høstgudstjeneste i september. Der er også åbent den 24. december.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Kirken bliver fyldt

En provst i Skive åbnede i går for diskussionen om at lukke kirker.

Ifølge de nuværende regler kan man ikke bare fjerne omkostningerne i forbindelse med en kirke ved at nedlægge den. Der er nemlig mange steder betalt for vedligeholdelse af gravsteder år ud i fremtiden.

- Som udgangspunkt lukker vi ikke kirker. Der vil være meget lidt at spare på det, så det vil ikke give nogen mening. Men det, der kan komme på tale, hvis menighedsrådene ønsker der, er, at man kan lukke ned dele af året for eksempel i vinterhalvåret og så måske have den åben om sommeren, siger Henrik Stubkjær, biskop i Viborg Stift.

Det er altså den model, man har valgt i Feldingbjerg Kirke ved Stoholm.

En model, som ikke bare sparer ressourcer - det har også betydet, at der er en del flere kirkegængere at prædike for.

- Når vi har gudstjenester, så er vi rimelig godt besøgt, og det er skønt. Så jeg er glad for ordningen. Og så ved vi også, at når den ikke er varmet op, så bruger vi ikke energi på det i vintermånederne, for det koster en hel del at varme de her kolde kirker op, siger menighedsrådsformanden.

Feldingbjerg Kirke åbner hvert år til påske og lukkes ned med en høstgudstjeneste i september. Der er også åbent den 24. december.

I Stoholm kort derfra er der varme på kirken hele tiden. Det er hovedsognet i dag, og her er en ny, stor kirke med flere aktiviteter.

Det har mødt kritik at provsterne i Skive vil sætte kirkeskatten op. Det får provsten i Skive til at tage hul på en ny diskussion.