Legendarisk gulv bliver pillet op: Folk kan få en bid af håndboldhistorien

Efter næsten 35 år er gulvet i Hal 2 i Viborg Stadionhal udtjent. Men de gamle brædder, som har dannet underlag for mange håndboldlegender, går ikke til spilde

Lørdag formiddag lød de første skarpe smeld fra hammeren, og kobenet i hånden på tømrerne fik taget magten fra de søm, som sammen med en masse lag lak og fernis i knap 35 år har holdt sammen på gulvet i Hal 2 i Viborg Stadionhal.

quoteMåske beklæder vi et legehus med det derhjemme

Rikke Skov, tidligere professionel håndboldspiller

Og det er ikke et hvilket som helst gulv i en hvilken som helst håndboldhal. Nej, det er et legendarisk gulv, hvor næsten lige så mange håndboldlegender, som der er gulvbrædder, har set dagens lys. Derfor bliver gulvet heller ikke smidt i containeren og kørt på forbrændingen.

- Gulvet er fra 1986, og dermed har det ligget her i alt den tid, siden Viborg HK startede sin historie resultatmæssigt, forklarer Karin Grønkjær, der er formand for Viborg HK's ungdomsafdeling, og fortsætter:

- Vi ville selvfølgelig give folk chancen for at få en bid af det her gulv.

Karin Grønkjær er formand for klubbens ungdomsafdeling. Pengene fra gulvsalget skal gå til nye træningsstiger.
Karin Grønkjær er formand for klubbens ungdomsafdeling. Pengene fra gulvsalget skal gå til nye træningsstiger.
Foto: Sarah Mølsted Andersen, TV MIDTVEST

Håndboldstjerne kiggede forbi

En af klubbens mange håndboldlegender, Rikke Skov, var også til stede for at overvære de første brædder blive brækket op. Gulvet har også en helt særlig betydning for hende som tidligere Viborg-spiller, der i sin karrieres spæde start brugte meget tid i hallen.

- Vi spillede om formiddagen, og så blev vi siddende til vi kunne se de professionelle spille om eftermiddagen. Jeg har tilbragt nærmest alle mine søndage med det gulv, fortæller hun.

Derfor skulle den kendte håndboldstjerne selvfølgelig også have et par kvadratmeter af de historiske planker med sig hjem. Men hun ved endnu ikke, hvad det skal bruges til.

- Måske beklæder vi et legehus med det derhjemme, siger OL-vinderen Rikke Skov.

Rikke Skov spillede næsten hele sin karriere i Viborg, og har blandt andet vundet OL-guld i 2004 som en del af håndboldlandsholdet (arkivfoto)
Rikke Skov spillede næsten hele sin karriere i Viborg, og har blandt andet vundet OL-guld i 2004 som en del af håndboldlandsholdet (arkivfoto)

Stor interesse for at købe udslidt gulv

Karin Grønkjær var meget i tvivl om, hvorvidt der ville være interesse i at købe noget af det gamle gulv. Men skiftes skulle det i hvert fald uanset hvad.

- Det er så slidt og mørt. Der er spillere, som er trådt direkte igennem det, hvor man kan se, at det er blevet repareret. Så det var modent til en udskiftning, siger hun.

Og faktisk har 15 købere allerede meldt sig på banen indtil videre, og samlet har de købt omkring 160 kvadratmeter legende-parket for en pris af 50 kroner kvadratmeteren.

- Vi har fået enormt meget positiv respons på det, folk synes, at det er enormt spændende, siger ungdomsafdelingsformanden.

En af de tilfredse købere er Helen Højgaard fra Hald Ege ved Viborg.

- Vi har købt cirka to kvadratmeter. Vi regner med at lave hylder af det. Det er jo sjovt at tænke på alle de dygtige håndboldspillere, der har løbet rundt på det, siger hun.

Når spillerne vender tilbage til hallen efter corona-pausen til august, er der blevet lagt et fint nyt gulv, som forhåbentligt først skal pilles op igen om 30 år, når en ny generation af håndboldstjerner er blevet udklækket.


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Livsstil.