Legeland blev superspreder: Nu har de fået Fødevarestyrelsens dom

Legeland fik besøg af kontrollanter fra Fødevarestyrelsen i over seks timer, fordi der var konstateret sygdom blandt over 50 gæster. Nu er konklusionen kommet.

Legeland Viborg har de seneste uger haft travlt med alt fra rengøring til kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen. Over 50 gæster vurderes at være blevet syge, umiddelbart efter de besøgte legelandet lørdag 4. november.
Legeland Viborg har de seneste uger haft travlt med alt fra rengøring til kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen. Over 50 gæster vurderes at være blevet syge, umiddelbart efter de besøgte legelandet lørdag 4. november.
Foto: Kenneth Lovén, Legeland Viborg

Lørdag 4. november 2023 er nok en dag, de ikke glemmer lige foreløbig i Legeland Viborg:

Over 50 personer blev syge, efter de havde besøgt legelandet den dag, og mindst én blev akut indlagt, fordi han fik Roskildesyge.

Det helt store spørgsmål var så, hvem der egentlig bar skylden for sygdomsudbruddet?

Fredag er Fødevarestyrelsen kommet med en form for konklusion. For i en fire sider lang kontrolrapport er de klar til at dele en glad smiley ud.

- På baggrund af Fødevarestyrelsens undersøgelser er der ikke fundet nogen sammenhæng mellem sygdomsudbruddet og fødevarer serveret af virksomheden, skriver Fødevarestyrelsen på side 1.

Lettet ejer

Legelandets restaurant- og køkkenpersonale synes med andre ord frikendt efter et kontrolbesøg, der 8. november varede seks timer og et kvarter.

- Jeg er lettet nu. Man har kunnet gå at frygte mange ting, siger ejeren af Legeland Viborg, Kenneth Lovén.

Han har i 13 år ejet og drevet det 3000 kvadratmeter store legeland. Men han har aldrig prøvet, at så mange har meldt, de er blevet syge, efter de havde spist eller leget på stedet.

Voldsomt mange syg

Sygdom er svær at undgå helt, når så mange mennesker samles.

Men denne gang regner han med, at over 50 personer er blevet syge. Og det er helt usædvanligt for legelandet.

Tidligere har han da også erkendt, der var tale om en superspreder-begivenhed.

- Antallet er voldsomt, siger Kenneth Lovén fredag 17. november.

Derfor har legelandsejeren da også nået at tænke, om virksomheden ville tage skade. 

For hvad nu, hvis de løb ind i en regulær shitstorm, eller hvis Fødevarestyrelsen langede en stor bøde ud, fordi legelandet havde håndteret madvarer forkert?

Nu er den bekymring renset væk. For fredag eftermiddag fik han kontrolrapporten med den glade smiley stukket i hånden.

Nu hænger den i legelandet.

- Nu har vi det sort på hvidt, siger Kenneth Lovén.

0:15
Legelandet bliver nu desinficeret ekstra grundigt en gang om ugen, efter der har været åbent i weekenderne. Det sker for at undgå, at store smitteudbrud gentager sig.

Inden kontrolbesøget 8. november var legelandets fire seneste smileyer - som er dem, offentligheden kan se - alle glade. 

Det er de altså stadig efter sygdomsudbruddet.

Fødevarestyrelsen er ikke kommet med en endelig konklusion på, hvad gæsterne er blevet syge af. 

Men kontrolrapporten viser, legelandet er blevet vejledt i, hvordan man håndterer norovirus, der også er kendt som Roskildesyge.

TV MIDTVEST har tidligere talt med Mikael Thomsen. Han blev søndag 8. november  indlagt akut med det, der viste sig at være Roskildesyge, efter han havde holdt børnefødselsdag for sin søn i legelandet dagen forinden.

2:28
Fredag 10. november genåbnede legelandet efter et par dage med mere end almindelig hovedrengøring. Her kan du se vores tv-reportage fra genåbningsdagen.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Alt i alt tror Kenneth Lovén da også stadig på, at Roskildesyge har været på spil.

- Det tyder på, at det har været den her norovirus, som mange har været ramt af, og som smitter helt vildt. Men det er ikke sikkert, det kun har været én virus.

- Formentlig er det en smitte, der er kommet ind via gæster. Men det er ikke noget, Fødevarestyrelsen har koncentreret sig om, siger Kenneth Lovén.

Ud fra kontrolrapporten kan man se, at flere gæster har sendt afføringsprøver til Statens Serum Institut (SSI). De skal forsøge at afgøre, hvilken smitte der har været på spil.

TV MIDTVEST har fredag fået bekræftet fra SSI, at de indtil nu har modtaget prøver fra tre personer.