Lange ventetider på coronatests til børn: - Jeg synes, det er dybt frustrerende

Der er kommet stort pres på landsdelens testcentre. Det afspejler sig især i ventetiden for børn.

2:53
Kenneth Nielsen sammen med sin tre-årige datter Frederikke.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Det er efterhånden gået op for de fleste, at coronavirusset stadig ikke er et overstået kapitel i det danske samfund. Flere steder har man gennem de seneste uger oplevet en stigning i antallet smittede, og det betyder samtidig, at der er kommet mere pres på landets testcentre.

Det er især hos de mindste, at køen til at blive testet er lang. Det måtte Kenneth Nielsen fra Rødkærsbro sande, da han mandag morgen fandt sin tre-årige datter Frederikke med løbende næse.

Før Frederikke kan komme tilbage i børnehave, skal hun nemlig først kunne fremvise en negativ coronatest, men da der først er ledige tider fredag, er Kenneth Nielsen sammen med hans kone Katrine Daugaard nu nødsaget til at holde deres tre-årige datter hjemme hele ugen.

- Jeg synes, det er dybt frustrerende. Jeg ved godt, at der er rigtig meget pres på, men jeg synes også, at man burde have forudset, at børnene altså også skal testes. De vidste, at det var specialuddannede, der skulle til for at teste børn, fortæller Kenneth Nielsen.

Kenneth Nielsen og Katrine Daugaard er nu i gang med at bruge omsorgsdage og barnets første sygedag på at holde datteren Frederikke hjemme. Der kan gå op til 72 timer, før man får svaret på en corona-test, og hvis parret kommer til at bruge flere fridage, kommer det til at blive for egen regning.

- Det kan blive et problem hen igennem efteråret. Vi har tre andre børn også, og hvis man løbende skal bruge rigtig mange fridage, så kommer det til at gøre ondt, lyder det fra Kenneth Nielsen.

- Vi gør, hvad vi kan

Cirka hver fjerde dansker er allerede testet for Covid-19, men hver dag stiger antallet med adskillige tusinde. Alene siden i går er 20.559 nye blevet testet, og Region Midtjylland erkender, at det er svært at følge med den store interesse for at blive testet.

- Fem dage er selvfølgelig for lang tid, men vi gør, hvad vi kan for at for at reducere ventetiden. Jeg synes, man skal tænke på, at vi har skullet øge kapaciteten fra 3000 prøver om dagen til 9000 prøver om dagen, så medarbejderne har gjort alt, hvad de kunne for at få kapaciteten op, fortæller Ole Thomsen, der er koncerndirektør i Region Midtjylland.

Det er især det stigende smittetryk i Aarhus og Silkeborg, der har sat test-kapaciteten under pres. Koncerndirektøren forklarer, at regionen hele tiden forsøger at følge med presset, og at de også er opmærksomme på ventetiden for de mindste.

- Vi har netop åbnet et ekstra spor i Silkeborg i dag. Vi prøver på hurtigt at uddanne flere medarbejdere, der både kan pode. Vi skal også have uddannet flere, der kan pode børn, for det er det, der er den kritiske ressource først og fremmest. Så vi forsøger os med flere medarbejdere og flere åbningssteder, lyder det fra Ole Thomsen.