Landmand gjorde arkæologisk fund under drømmegrund – nu risikerer han stor regning

En landmand risikerer at skulle finansiere en arkæologisk udgravning til flere hundrede tusinde kroner efter et oldtidsfund på hans byggegrund.

Landmand Jonas Balleby. Foto: Sofie Kyed, TV MIDTVEST

Da Jonas Balleby i foråret erhvervede sig en landbrugsgrund udenfor Stoholm ved Viborg for at bygge sit drømmelandbrug, havde han ikke forventet at blive indhentet af fortiden.

Læs også Jubel på Viborg Museum: Amatørarkæolog fandt stor møntskat med metaldetektor

Men det blev han i bogstavelig forstand. For under mulden, hvor han havde udset sig placeringen af hans kommende kostald, blev der fundet et gravsted og syv huse fra jernalderen.

Et fund, der nu kan blive en dyr fornøjelse for landmanden, der kan se frem til en potentiel regning på omkring 250.000 kroner for udgravningen, der ifølge museumsloven skal finansieres af den private lodsejer.

- Det er penge, jeg ikke kan låne. De kommer til at gå af den sparegris, som jeg allerede har brugt af. Vi havde sat lidt penge af, fordi vi havde hørt om, at sådan nogle situationer kunne opstå, men slet ikke i den størrelsesorden, siger Jonas Balleby.

- Jeg synes ikke, det er retfærdigt, at vi som lodsejere skal stå i sådan en situation, lyder det.

Museum opererer efter loven

Hos Viborg Museum kan afdelingsleder Kamilla Fiedler Terkildsen sagtens følge landmandens indvendinger.

Hun påpeger dog samtidig, at man blot følger den gældende lovgivning på området.

- Det er en politisk beslutning, der er blevet taget. Så det er den, vi administrerer efter. Det er selvfølgelig ikke det sjoveste i verden, men så er vores rolle jo så at gøre det hele så gnidningsfrit som muligt, siger Kamilla Fiedler Terkildsen.

Jonas Balleby håber nu, at loven kan blive ændret, så andre ikke havner i samme situation.

- Jeg tror ikke på, vi selv kan få ændret noget, så det handler om at hjælpe andre med at slippe for en lignende regning, siger han.

02:16

I indslaget her kan du møde landmand Jonas Balleby, der står med et dyrt arkæologisk fund under sin drømmegrund.  Video: Sofie Kyed, TV MIDTVEST

Luk video