Landmænd foretrækker danskere

Et stigende antal landmænd foretrækker at ansætte danske medarbejdere på deres gårde i stedet for østeuropæiske.

Både fagforeninger og landbrugsskoler bekræfter, at de danske landmænd i stigende grad ansætter danske uddannede landmænd på deres gårde.

I flere år har landmændene ellers foretrukket østeuropæiske praktikanter, men da de nu skal have det samme i løn som danskerne, er udviklingen vendt.

100 procent jobgaranti for nyuddannede

Der er derfor kronede dage for nyuddannede danske landmænd. De bliver kontaktet længe før deres uddannelse er færdig, og lige nu er der 100 procent sikkerhed for et job.

100 landmænd blev for to uger siden uddannet fra Asmildkloster Landbrugsskole. Nu har de alle et job. Mange af dem skrev kontrakt inden de var færdige med uddannelsen.

- Jeg vil hellere have en dansk medhjælper ansat. De er nemmere at kommunikere med, og så har dem der kommer fra landbrugsskolerne en god indsigt og interesse i landbruget. Jeg synes man får mere gavn af hinanden, når man kan gå og snakke sammen om tingene, fortæller landmand Torben Andersen fra Skals.

Han fortæller også, at der er rift om eleverne fra landbrugsskolerne. Man skal være hurtig ude, hvis man vil sikre sig en god elev.

Elev: Ren luksus

Torben Andersens elev, Dennis Kristensen, er glad for, at efterspørgslen på én som ham er ekstra høj i øjeblikket:

- Det er ren luksus. Det, at være sikret arbejde, inden man er færdig på skolen, er da dejligt, fortæller han.