Landdistrikter råber lokalpolitikerne op

Kommunalvalget nærmer sig, og det udnytter flere lokalråd til at markere sig over for byrådskandidaterne.

Kommunalvalget venter rundt om hjørnet. Med valget følger også muligheden for at råbe lokalpolitikerne op.

Den mulighed griber flere lokalråd nu, så landdistrikterne kan komme på dagsordenen i kommunerne.

I landsbyen Hovborg i Vejen Kommune føler de sig lidt glemt i forhold til de større byer i kommunen. Sådan lyder det fra medlem af Hovborg Lokalråd Kirsten Bruun.

- Den kollektive trafik er nærmest ikkeeksisterende. Hele børneområdet bliver også nedprioriteret. Vores skole er blevet nedlagt, fortæller hun.

Derfor har lokalrådet travlt i disse måneder op til kommunalvalget, hvor de mødes med byrådsmedlemmer for at gøre opmærksom på problemerne i håbet om, at de efter valget vil prioritere landdistrikterne højere.

I Viborg Kommune har landdistrikterne også taget fat i lokalpolitikerne. Viborg Landsbysammenslutning afholdte i september et vælgermøde, hvor landsbyerne var på dagsordenen.

Formand Lone Kastberg mener, at Viborg faktisk har godt fat i landdistrikterne, men at politikerne skal huske at prioritere dem.

- Man har den tilgang, at hvis der skal ske noget i Viborg, så skal man da have det. Når man kommer uden for byskiltene, så skal man først se, om det nu er nødvendigt, siger hun.

Robert Demeny stiller op til kommunalvalget i Viborg for Enhedslisten. Han bakker i sin valgkampagne op om, at landdistrikterne skal prioriteres.

- Det skulle gerne være til at bo alle steder, hvad enten man bor inde i Viborg eller i oplandet, siger han.

Det giver mening, at lokalpolitikere sætter fokus på pressede landdistrikter i deres valgkampagne. Det siger Roger Buch, der er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og forsker i kommunalvalg.

- Der har været en kraftig stigning i affolkningen af landdistrikterne over de seneste ti år. Det hænger primært sammen med kommunalreformen og den økonomiske krise, siger han og fortsætter:

- I lyset af at der sker meget negativt i de her områder, så er det ikke spor overraskende, at der er nogle politikere, der prøver at sætte fokus på det i valgkampen.

Et af landsdelens første vælgermøder op til kommunalvalget handlede om landsbyerne i Viborg Kommune.