Kvægavlere i opgør mod dyre læskure: - Dyrene vil ikke bruge dem

En flok kvægavlere prøver at bevise for politikerne, at nogle racer godt kan klare sig uden læ.

Søren Vester havde i dag besøg af flere politikere fra landsdelen. Han vil overbevise dem om, at lovgivningen ikke hænger sammen med dyrenes behov.
Søren Vester havde i dag besøg af flere politikere fra landsdelen. Han vil overbevise dem om, at lovgivningen ikke hænger sammen med dyrenes behov.
Foto: Kristian Andersen, TV MIDTVEST

Hvor meget dansk vind og vejr kan køer egentlig tåle, før de hellere vil putte sig i menneskeskabte læskure?

Det spørgsmål har længe skilt myndighederne og flere kvægavlere ad. Loven kræver nemlig, at kvægavlerne får et læhegn på marken.

I dag havde avlerne derfor inviteret politikere fra landsdelen med på tur. Med budskabet om, at de selv ved bedst.

- Det er fuldstændig underordnet, om det regner blæser eller stormer, siger kvægavler Søren Vester fra Finderup.

Søren Vester har haft sin Angus-besætning gående ude i al slags vejr ved Finderup gennem 38 år.

- De vil ikke bruge dem

Men i november fik han et påbud om, at hans kvæg skal have læskure.

Hvorfor bygger I ikke bare de læskure?

- Dyrene vil ikke bruge dem og vi skal igennem en byggetilladelse. Og så skal vi til at bruge 300 ekstra bigballer strøhalm om året, så det koster en hel besætning. Og der er ikke for god økonomi i forvejen, siger kvægavler Søren Vester.

Og derfor havde han i dag inviteret lokale politikere på besøg, så de kunne få syn for sagen.Og dagens besøg hos besætningen gjorde indtryk.

- Der er alt mulig grund til at jeg går tilbage vores fødevareordfører og får talt med ham om at tiden ikke er inde til, at vi får lavet nogle justeringer, siger Karin Gaardsted, der er Socialdemokratisk medlem af Folketinget.

Og Venstre er enige i, at reglerne er for rigide.

- Man skelner ikke imellem forskellige racer og hvilke vilkår, de faktisk trives bedst under. Så der er vi nødt til at få kigget lidt på vores regler og få blødt lidt op, siger Kristian Pihl Lorenzen, der er folketingsmedlem for Venstre.

Måtte afvikle besætning

Og Søren Vester er ikke den eneste, der har kæmpet mod reglerne på området.

I slutningen af december sidste år kunne vi her på TV MIDTVEST fortælle om Bo Witte-Pedersen der på grund af samme påbud følte sig nødsaget til at afvikle sin bisonbesætning.

- Hvis man sætter sig ind i dyrets behov, så er der slet ingen grund til ly og læ, sagde Bo Witte-Pedersen dengang til TV MIDTVEST.

Fødevarestyrelsen, der udsteder påbuddene om læskure var også på besøg ved Søren Vester i dag.

- Vi har haft en fin dag her i solskinnet, hvor vi virkelig ser nogle dyr, der nyder deres omgivelser. Og dels så får vi også en god snak, hvor vi får vendt nogle af de problemer, der er, siger Else Enemark, der er dyrlæge i Fødevarestyrelsen.

- Hver part får mulighed for at fremstille sin version af problemet, siger hun.

Dansk Kødkvæg har nu stillet et konkret forslag til politikerne om at skelne mellem racerne af køer, når myndighederne skal vurdere, om der er brug for læhegn eller ej.

2:18
En flok kvægavlere havde inviteret politikere på besøg for at vise, at nogle racer godt kan klare sig uden læ.