Kroer kan igen skilte med kongekrone

Nu kan midtjyske kroer igen kalde sig "kongeligt priviligerede" og fremvise en kongekrone.

Sådan den ser den omdiskuterede kongekrone ud.
Sådan den ser den omdiskuterede kongekrone ud.

Mens en fynsk handelsmand tirsdag blev idømt en bøde for misbrug af den lukkede kongekrone, er det igen blevet muligt for nogle af landets ældste kroer at skilte med det royale symbol.

Før sommerferien besluttede et politisk flertal på Christiansborg at ændre loven. Det betyder, at visse kroer, foreninger og virksomheder har kunne søge om lov til at skilte med kronen, der ellers er forbeholdt staten og kongehuset.

Ifølge Rigsarkivet, der er myndighed på området, er der indtil videre fem kroer, der har søgt og fået lov til at anvende kongekronen. To af dem er Grønhøj Kro og Mønsted Kro, der nu begge har fået tilladelse til at bruge kronen.

Lovændringen skete, efter at netop de to midtjyske kroer modtog bøder på hver 3.000 kroner for at skilte med den lukkede kongekrone.

Ejeren af Grønhøj Kro, Gregers Laigaard, fortæller, at han af Rigsarkivet fik grønt lys til igen at skilte med kongekronen, og nu er stenen med det kongelige symbol igen kommet frem i lyset:

- Det betyder meget for mig, at jeg kan fortælle historien om de kongeligt privilegerede kroer til mine gæster. Det ville føles halvhjertet, hvis jeg ikke kunne vise dem symbolet for disse kroer. 

Vil have bøde tilbagebetalt

Kroejeren nåede at betale bøden på 3.000 kroner, inden politikerne i Folketinget lavede loven om. Men han har tænkt sig at bede justitsminister Søren Pind (V) om at refundere pengene.

- Jeg havde egentlig bare tænkt mig at lade det ligge. Men så var der en dommer, der sagde til mig, at jeg burde sende et brev til ministeren, så det har jeg tænkt mig at gøre, siger Gregers Laigaard.

Han mener, at staten har været for nidkær i håndhævelsen af reglerne.

- Vi er omkring 80 kongeligt privilegerede kroer tilbage. Der lukker vel tre eller fire om året. Jeg tror, vi kunnet have fundet en løsning uden at skulle have involveret hele retssystemet, siger Gregers Laigaard.

Det er Rigsarkivet, der er myndighed på området. Kroer, foreninger og virksomheder kan søge arkivet om lov til at benytte den lukkede kongekrone i skiltningen. Det skal dog kunne begrundes historisk.

/Ritzau/

TV MIDTVEST har tidligere fulgt striden om den særlige kongekrone:

0:56
Arkiv: Ejeren af Grønhøj Kro vil ikke fjerne kongekrone fra sten ved kroen.