Krisemøde på efterskolerne: Stigende priser kan betyde færre elever

I dag havde efterskolerne fælles krisemøde efter voldsomt stigende energipriser.

Øget forældrebetaling må ikke give skævvridning på efterskolerne, mener forstanderen på Hald Ege Efterskole.
Øget forældrebetaling må ikke give skævvridning på efterskolerne, mener forstanderen på Hald Ege Efterskole.

- Vi skal lave mad til 450, så vi skal jo have gang i køkkenet hele dagen, siger Sara Lading

Hun er køkkenleder på Hald Ege Efterskole og Friskolen Hald Ege ved Viborg. 

Køkkenet er ét af de steder, hvor en efterskole er nødt til at bruge energi for at kunne fungere. 

Også i badet findes et af problemerne. 

- 2,80 for et-minuts bad. Det løber hurtigt op, når man har 280 elever, som tager bade, der er mindst fem minutter lange, siger pedellen, Ivan Kristensen. 

Gryderne er i kog næsten konstant i køkkenet på Hald Ege Efterskole. Køkkenet er et svært sted at spare, mener køkkenchefen.
Gryderne er i kog næsten konstant i køkkenet på Hald Ege Efterskole. Køkkenet er et svært sted at spare, mener køkkenchefen.

Voldsom stigning

De stigende priser på el, vand og varme betyder en regning på én million mere, end det skolen har budgettet med i år, og op mod 1,5 million ekstra til næste år, oplyser forstander på Hald Ege Efterskole, Erik Junker. 

- Vi er mange elever i nogle smukke, men gamle bygninger, så vi ved hvorfor vi er udfordret, men det er voldsomt, siger han. 

I dag var han og de andre forstandere fra landets efterskoler samlet til virtuelt krisemøde i Efterskoleforeningen - blandt andet for at dele gode ideer til at spare på strømmen på en efterskole. 

-  Vi er mange elever i nogle smukke, men gamle bygninger, så vi ved hvorfor vi er udfordret, siger forstander Erik Junker.
- Vi er mange elever i nogle smukke, men gamle bygninger, så vi ved hvorfor vi er udfordret, siger forstander Erik Junker.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Stigende pris vil betyde færre elever

Selvom det er nærliggende at hæve prisen på at gå på efterskole, er det ikke en god idé.

Det mener formanden for Efterskoleforeningen, Torben Vind Rasmussen.

- Vi skal passe på, at stigningerne ikke bliver for store, fordi familierne er klemte.

Han fortæller, at det er meget forskelligt, hvor pressede efterskolerne er, alt efter om de for eksempel har fjernvarme.

På Hald Ege Efterskole vil forstanderen ikke udelukke at stigende elpriser bliver lig med stigende forældrebetaling, men det skal ske nænsomt, mener han.

- Det er specielt en dårlig idé lige nu, i denne tid, hvor forældrene også er pressede. Det skal heller ikke ramme skævt, for vi vil være en efterskole for alle. Vi risikerer, at det går ud over nogle unges mulighed for at komme på efterskole, og det er jeg bekymret for, hvis vi hæver priserne, forklarer Erik Junker.

Har allerede sparet flere steder

På Hald Ege Efterskole er de også i fuld gang med at spare. 

Det er bare ikke nemt at spare i et køkken, siger køkkenleder Sara Lading. 

- Det er svært at skrue ned for energien i et køkken – vi kan ikke lige slukke for lyset eller for emhætten, for vi er faktisk i gang hele dagen herinde, og vi har 450 mennesker, der skal laves mad til, siger hun. 

- De steder, hvor det har været meget dyrere at købe økologiske, der er vi bare nødt til at spare det væk. Vi må skære ned på kødet, og mindske økologien. Jeg synes, det er ærgerligt, det er da noget vi gerne ville være foruden, men vi er bare nødt til at tænke på økonomien i det, siger Sara Lading. 

Sara Lading er som køkkenchef ked af at skolen må vælge økologien fra.
Sara Lading er som køkkenchef ked af at skolen må vælge økologien fra.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Situationen kan være godt for klimaet, og også godt i et de unges dannelse at forholde sig til energien, mener forstander Erik Junker.

- Vi kan tale med dem om at slukke lyset, tage korte bade, og hvor vi ellers kan tænke os om.  Men der er stadig langt op til en million, siger han.