Kommuner sparer millioner på flygtninge som Hannan

Hver gang kommunerne får en flygtning som Hannan Ahmad Damrji i arbejde, sparer de 170.000 kroner om året.

Hannan Ahmad Damrji kom til Danmark for få år siden. Siden september har han haft fast arbejde hos VM Anlæg i Viborg.

- Jeg er stoppet med kontanthjælp fra kommunen, så jeg tjener mine egne penge. Og jeg har arbejde, så det er fint, siger Hannan Ahmad Damrji.

Hannan Ahmad Damrji er en del af en historie om at det går overraskende godt med at få flygtninge i arbejde. Ifølge beregninger fra Dansk Industri er antallet af beskæftigede flygtninge steget fra ca. 4.100 i marts sidste år til 7.200 i november.

quote- Jeg er stoppet med kontanthjælp fra kommunen, så jeg tjener mine egne penge. 

Hannan Ahmad Damrji

I Viborg Kommune er tendensen den samme som på landsplan. Her har kommunen det sidste år fået 60 flygtninge i arbejde eller uddannelse.

- Vi klarer os cirka dobbelt så godt, som vi gjorde for et år siden. Så vi er godt tilfredse, siger Peter Ladegaard Winandy, som er teamleder i Integration i Viborg Kommune.

Det betyder helt konkret, at Viborg Kommune sparer 10 millioner kroner om året i offentlig forsørgelse.

Udviklingen skyldes blandt andet, at kommunerne har ansat flere jobkonsulenter. I Viborg Kommune sidder der nu syv mand samlet, som kun beskæftiger sig med at få flygtninge i job. Og ny lovgivning tvinger dem til at have ekstra fokus på at få flygtninge hurtigere i arbejde.

Hannan Ahmad Damrji nyder at have et arbejde. Og han nyder at være i Danmark.

- Jeg har to børn og de er otte og seks år og én går i børnehave og en går i skole i 2. klasse. De er meget glade her i Danmark, og hvis de er glade, så er jeg også glad, siger Hannan Ahmad Damrji.

Også i Skive Kommune oplever jobcentret, at flere flygtninge kommer i arbejde. Her var tallet 53 i 2016 mod 8 i 2015.