Kommune vil ansætte teenagere på plejecentre

Viborg Kommune vil ansætte unge mellem 14-17år i håbet om, at de vælger at blive SOSU'er

2:13
Beboerne på plejecenter Banebo i Viborg får snart selskab af tre nyansatte teenagere, der skal hygge sig med beboerne.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Onsdag slog Viborg Kommune 25 stillinger op med en helt ny jobbeskrivelse. Kommunen vil ansætte helt unge til plejecentrene. 

- Vi håber, at vi kan få tre, siger Annette Hansen, der er daglig leder af Pleje- og Omsorgscenter Banebo i Viborg.

Selv om de unge skal arbejde på plejecentrene, så er det ikke pleje, der står i jobbeskrivelsen. 

- De skal komme efter skoletid og spille et spil og gå en tur og hygge sig ude på terrasserne med beboerne. Det er sådan nogle ekstra ting, de skal lave, siger Annette Hansen. 

De nye fritidsjob på ældreområdet kaldes ”spirejob” og indebærer, at den unge et par eftermiddage om ugen arbejder på et pleje- og omsorgscenter eller aktivitetscenter og hjælper med aktiviteter for de ældre borgere.

Efter en ny aftale er indgået mellem Kommunernes Landsforening og FOA, er det blevet en mulighed at ansætte helt unge i jobs i plejesektoren. 

Lederen af hele pleje- og omsorgsområdet i Viborg Kommune forventer sig flere ting af af sine nye ansatte. 

- Det bliver typisk nogle sociale opgaver eller aktiviteter, de kan lave sammen med beboerne. Det kan være at spille nogle spil eller at hjælpe beboerne med at orientere sig i nyheder, eller måske kan det være at hjælpe en beboer med at lære at bruge en ipad til at skabe kontakt til pårørende, siger Henrik Ravn.

En kæmpegod mulighed

Men det er ikke kun et spørgsmål om, at der er brug for nogen, der kan indgå socialt med de ældre på plejecentrene. Henrik Ravn håber på sigt, at nogle af de unge vil vælge en uddannelse indenfor plejefaget. 

 - Vi vil gerne forsøge at skabe nogle kontakter til de unge mennesker, så de får en ide om, hvad det vil sige at arbejde på et plejecenter eller i det hele taget arbejde med ældre mennesker, siger han. 

- Vi har medarbejdere til at dække vores opgaver, men vi kan godt mærke, at det er særligt vanskeligt at rekruttere i øjeblikket. Det har det været igennem længere tid, og det bliver kun sværere. Så vi bruger, de redskaber vi kan finde, siger Henrik Ravn. 

Jakob Høeg er leder af Social- og Sundhedsskolen, og han har svært ved at finde noget kritisk at sige om det nye tiltag. 

- Jeg synes, det er et rigtig godt tiltag. Det er med til at skabe fokus på et fag, som vi gerne vil uddanne flere til, siger, Jakob Høg.

Jakob Høeg tror også på, at flere unge på sigt kan få vakt interessen for plejefagene. 

- Det er svært at rekruttere elever til vores fagområder. De er omgivet af muligheder, og det kan være svært for dem at vælge. Men det at åbne omsorgs-verden med et fritidsjob, det er en kæmpegod mulighed for os til at få flere elever til at vælge området, siger han.   

Annette Hansen understreger, at de unge skal løse opgaver, som ikke i forvejen bliver løst af andet lønnet personale. Hun ser mange gode perspektiver i teenagerne. 

- Det er aktiviteter, som vi ikke kan få nok af. Det, at der kan komme helt unge mennesker ind her, som også kan fortælle beboerne om, hvad de går laver og som kan knytte nogle bånd, det tænker jeg, kan blive helt unikt. 

Viborg Kommune har allerede modtaget flere ansøgninger.