Kommunalpolitikere på EU-valg: Stiller op selvom de ikke vil ind

Både Viborgs tidligere borgmester og viceborgmester hænger på byens lygtepæle for at skaffe EU-stemmer til deres partier. Det selvom de ingen ambitioner har om at komme ind.

Med sine 7.000 personlige stemmer til kommunalvalget, er der stor chance for at den tidligere konservative borgmester Torsten Nielsen kan skaffe nogle EU-stemmer til partiet. Men sagen er, at han står allernederst på partiets opstillingsliste, og derfor ikke har nogle planer om at skulle til Bruxelles. 

quoteJeg har det fint her i Viborg Kommune, her skal jeg nok blive.

Torsten Nielsen, EU-kandidat, Konservative

- Hvis det kan gøre en forskel med mit navn, så vil jeg gerne gøre det, der skal gøres, siger den tidligere borgmester.  

Efter tre et halvt travle år som borgmester er Torsten Nielsen tilbage i sit civile job som ejendomsmægler. Og han har absolut intet ønske om at blive valgt til Europaparlamentet.

- Det har jeg ikke. Jeg har heller ikke været nede og se på en lejlighed i Bruxelles. Jeg har det fint her i Viborg Kommune, her skal jeg nok blive, fastslår Torsten Nielsen. 

Han stiller dermed kun op for at hjælpe partiets spidskandidat til en plads i parlamentet. 

- Vi har en ny spidskandidat som ikke er specielt kendt. Der er vi også nødt til at gøre en ekstra indsats for at være sikker på at blive repræsenteret, fastslår han.

Kendte ansigter skal hjælpe spidskandidater

Også en anden politisk profil fra Viborg er at finde på stemmesedlen til Europa. Viceborgmester Lone Langballe hænger på lygtepælene, selvom hun står næstnederst på Dansk Folkepartis liste. Og til spørgsmålet om, hvorvidt hun stiller op for at blive valgt, lyder svaret:

- Ahr, det kan man nok ikke rigtig sige. Jeg stiller op for at bakke op om Dansk Folkepartis politik i Europa, siger hun. 

Og det er ikke nødvendigvis et dumt træk, ifølge kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Hvis en af mine kommunalpolitikere stiller op til et EU-valg, så kunne man jo godt finde på at stemme på vedkommende, lige præcis fordi det er nogen, man kender i forvejen, siger han.

Danmark har kun 14 pladser i EU-parlamentet. Så risikoen for at de nederste på opstillingslisterne bliver valgt er meget lille.

Viborgs tidligere borgmester Torsten Nielsen stiller op til EU-parlamentet. Det samme gør viceborgmester Lone Langballe. Men ingen af dem ønsker at blive valgt.