Kokketræneren er klar til OL: - Vi skal ind og vinde

Ambitionerne er tårnhøje for den viborgensiske landstræner, inden han sender cateringlandsholdet i kamp ved OL i Stuttgart.

Lars Brynjulf Nielsen fra Viborg er landstræner for cateringlandsholdet, der skal til OL den 14. til 19. februar.
Lars Brynjulf Nielsen fra Viborg er landstræner for cateringlandsholdet, der skal til OL den 14. til 19. februar.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

De kæmper med potter, pander, kyllinger og kartofler. Landsholdsdragten er hvid med forklæde og kokkehue. På kraven er der to små dannebrogsflag. 

Cateringlandsholdet finpudser formen i et køkken i Odense. På sidelinjen - med overblik, gode råd og kampgejst - står en kok fra Viborg.

Lars Brynjulf Nielsen er landstræner for de fire kokke, der tilsammen udgør cateringlandsholdet. Det har han været i et år. Nu står landstræneren og holdet foran den helt store udfordring. Et års forberedelser skal kulminere i Stuttgart, hvor OL begynder den 14. februar.

- Vi skal ind og vinde. 100 procent. Ellers giver det ikke mening at bruge så mange timer, tanker og snakke på det, siger landstræner Lars Brynjulf Nielsen.

Detaljer og planlægning er vigtigt

Kokken fra Viborg har selv tidligere været en del af kokkelandsholdet, og så har han også en dommeruddannelse. Han ved derfor helt præcist, hvad det kræver at være helt i top.

Til daglig arbejder Lars Brynjulf Nielsen i kantinen på F&H of Scandinavia i Viborg. Noget af det svære ved at være landstræner er, at han ikke selv må røre i gryder og smage til.

- Det er helt klart også en tilvænning for mig ikke at kan gøre noget på selve dagen. Det er svært, fordi når man står udenfor og kigger ind, så ser man jo alting, siger landstræneren.

Alle deltagerne på landsholdet arbejder i kantiner på forskellige virksomheder. De træner en gang om måneden.

Inden OL har de haft fem testmiddage, hvor hele menuen er blevet lavet og serveret. Og nu er formen ved at være der.

- Alt i den her konkurrence handler om at planlægge ned til allermindste detalje, så det ligger på rygraden. Og det er jo anderledes i hverdagen, hvor man sagtens kan improvisere og putte en anden krydderurt på eller pynte salaten på en anden måde. Det kan vi ikke her, siger Lars Brynjulf Nielsen.

Kuglepen i munden er forbudt

Omkring 20 landshold deltager i OL i Stuttgart, der begynder den 14. februar og slutter den 19. februar. Temaet for årets OL er rødder, og landsholdet har fem timer til at lave maden, to timer til at servere den og en halv time til rengøring.

Som udgangspunkt har alle hold 100 point. Hver gang der bliver lavet fejl koster det. Det gælder altså om at lave færrest fejl - og helst slet ingen.

Under dagens træning er der for eksempel en, der har en kuglepen i munden, og det går ikke, hvis man lægger den et sted, hvor der skal laves mad bagefter.

Det er de helt små detaljer, der tæller.

- En lille dut, man klipper af en sprøjtepose, som man ikke får fjernet fra bordet med det samme, kan havne i den mad, vi serverer. Gør den det, så er vi bare ikke mellem de bedste i verden, siger landstræneren.

Ved de seneste to VM er cateringlandsholdet blevet nummer tre. Men nu skal der guld med hjem til Danmark.

- Teamet er sat sådan, at man har alle de her kompetencer, som jeg mener, vi skal bruge for at gå hele vejen, siger Lars Brynjulf Nielsen.

4:06
Se indslag fra træningslejren forud for OL.