Knivstikkersag i landsretten: Tre Satudarah-medlemmer får hver seks års fængsel

Landsretten stadfæstede fredag dommen fra byretten mod de tre Satudarah-tilhængere, som er dømt for et knivstikkeri i Herning.

Tre mænd fra Satudarah blev i dag idømt samlet 18 års fængsel. Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Fængselsstraffe på seks år. Sådan lød dommen i dag i Landsretten i Viborg.

I den her sag synes jeg, at det var vigtigt, at der blev sat et punktum, og det var samlet over 18 års fængsel til de tre, og det synes jeg er rimeligt

Jesper Rubow, Senioranklager, Statsadvokaten

Tre mænd fra Satudarah har været tiltalt i en sag om knivstikkeri på Dansebar og Einstein i Herning tilbage i marts 2018, og det endte med, at 32-årige Martin Ib Glæsner, 32-årige Frederik Hartmann Skovgren og 29-årige Jonas Lynghøj Volquardsen skal henholdsvis seks år, seks et halvt år og seks år i fængsel.

Da de tre mænd blev kendt skyldige, fortrak de ikke en mine, men da dommeren senere læste straffen op, virkede to af de dømte tydeligt skuffede og rystede på hovedet.

Ikke forsøg på manddrab

Anklageren gik efter at få de tre mænd dømt for forsøg på manddrab. Men ligesom i byretten blev de i stedet dømt for ‘kvalificeret vold under særligt skærpende omstændigheder’.

Læs også Vidne i sag om knivstikkeri: Jeg kan ikke længere huske noget

- Jeg kan sagtens leve med det her resultat. Vi fremfører nogle synspunkter for retten, og det samme gør forsvarerne, og så træffer retten det resultat, som der skal være. Specielt i den her sag synes jeg, at det var vigtigt, at der blev sat et punktum, og det var samlet over 18 års fængsel til de tre. Det synes jeg er rimeligt, fortæller Jesper Rubow, som er senioranklager ved Statsadvokaten.

Tre unge mænd blev alle stukket men en kniv den aften sidste år. Den ene så voldsomt at han svævede mellem liv og død.

For så vidt er jeg enig med landsretten i skyldsspørgsmålet, men jeg synes straffen er hård

Peter Secher, Forsvarsadvokat

Han var sammen med flere af de andre forurettede dukket op i retten i dag for at høre dommen. Den ville ingen af dem forholde sig til, men de fortalte, at de bare var glade for endelig at få sat punktum i sagen.

01:59

Se indslag: Martin Ib Glæsner, Frederik Skovgren og Jonas Volquardsen skal henholdsvis seks år, seks et halvt år og seks år i fængsel, efter de i dag blev dømt for grov vold efter et knivstikkeri på Dansebar & Einstein i Herning

Luk video

Dømt flere gange

Inden Satudarah-medlemmerne fik deres straf, læste anklageren flere af deres tidligere domme op.

De har alle tre siddet i fængsel flere gange og har straffe for både vold, røveri og våbenbesiddelse. De tidligere domme var med til at skærpe straffen. Alligevel synes forsvarsadvokaterne, at straffen var hård.

-  For så vidt er jeg enig med landsretten i skyldsspørgsmålet, men jeg synes, straffen er hård. Når jeg synes, straffen er hård, er det fordi, der ikke er en ret stor graduering i forhold til at have været til stede og være en del af begivenhedsforløbet og så være ham der stikker. I min verden må der være en mærkbar forskel på, at være ham der stikker, og ham der er med. Og det har der ikke været i den her sag, siger forsvarer Peter Secher.

Forskel fra byretten

Dommen fra byretten blev stadfæstet med den undtagelse, at det i landsretten blev bevist, at det var Martin Ib Glæsner, som førte kniven.

Læs også Straf til gerningsmænd i knivstikkersag: Mere end fem års fængsel til hver

Derfor fik han ændret sin straf til seks års fængsel, i stedet for de fem år han blev idømt i byretten.

- Den afgørende forskel er, at Landsretten satte navn på, hvem af de tiltalte der havde stukket to af de forurettede. Det var selvfølgelig en ændring. Men i grove træk er det samme resultat som i byretten. De tre tiltalte Satudarah-medlemmer blev kendte skyldige i knivstikkeriet, siger senioranklager Jesper Rubow.

Opholdsforbud

Udover fængselsstraffen har de tre mænd også fået forbud mod at opholde sig i hele Herning Kommune.

Tilbage i 2017 blev der vedtaget en bandepakke i Folketinget, som gør, at man kan idømmes et opholdsforbud i den kommune, hvor man har begået kriminalitet, hvis man er tilknyttet en bande.

Derfor må de tre Satudarah-medlemmer først vende tilbage til Herning Kommune, seks år efter de har udstået deres straf.

SAGEN KORT

  • Knivstikkeriet fandt sted i Herning ved Dansebar & Einstein i marts 2018
  • Tre personer blev stukket med kniv - den ene så alvorligt at han var i livsfare
  • Tre unge mænd er tiltalt for i alt 10 forhold 
  • Den mest alvorlige tiltale dækker over forsøg på manddrab
  • Politiet mener, at de tiltalte er en del af grupperingen Satudarah - det vil de tiltalte ikke udtale sig om
  • De nægter sig skyldige i størstedelen af tiltalerne
  • 19 vidner er indkaldt til afgive forklaring
  • De tre mænd blev dømt for grov vold i byretten i Herning