Kloge hænder: Folkeskoleelever fik smagsprøver på håndværksfag

Folkeskoleelever brugte hænderne i Bjerringbro for at finde ud af, hvilke muligheder en erhvervsuddannelse kan åbne op for.

Der var dyb koncentration blandt folkeskoleeleverne, da de blev sat i gang med at bruge hænderne under kyndig vejledning fra forskellige lærlinge.
Der var dyb koncentration blandt folkeskoleeleverne, da de blev sat i gang med at bruge hænderne under kyndig vejledning fra forskellige lærlinge.
Foto: Marc Killigren, TV MIDTVEST

Hvad kan man bruge sine hænder til?

Det spørgsmål blev 400 7. klasseelever fra Favrskov Kommune lidt klogere på, da de var på besøg i Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro.

- Det er fint nok at lave noget andet. For det meste skal vi bare sidde foran en bog eller computer, men her skal vi ud og lære noget, og det er også meget dejligt, siger Viktor Brøndum Christensen, der går i 7. klasse på Ulstrup Skole.

Kloge Hænder hedder festivalen, hvor formålet et at vise elever i folkeskolen, hvilke muligheder en erhvervsuddannelse kan åbne op for.

- Jeg ved ikke, hvad jeg vil være, når jeg bliver stor, så det er dejligt at komme ud og se alle muligheder, siger Viktor Brøndum Christensen.

0:26
Viktor Brøndum Christensen fortæller, hvorfor han synes, det er fedt at komme ud og bruge hænderne.

Bringer viden videre

Mange virksomheder mangler faglært arbejdskraft, men det er svært at vælge en uddannelse, man aldrig har hørt om. Derfor slår håndværks-, produktions- og industrivirksomheder dørene op og byder elever indenfor.

Her møder eleverne faglærte rollemodeller, hører om deres arbejde og ser fagene udført i praksis.

Automatikteknikeren Alexander Skovlund Rungsøe fra Grundfos var en af dem, eleverne mødte i dag.

- Det er vigtigt at bringe min viden videre til den yngre generation, så får vi flere ud i erhvervslivet, der går og laver noget med hænderne. Det kan ikke nytte noget, at alle sidder foran computeren. Vi skal have nogen, der også kan lave maskinerne og produkterne, siger han.

Han beskriver sin uddannelse som ingeniør bare på håndværksmæssig niveau.

- Jeg håber, at de får en interesse for det. Få steder er der talent og potentiale, men mange af dem går nok hen og bliver gymnasieelever, siger Alexander Skovlund Rungsøe.

Automatikteknikeren Alexander Skovlund Rungsøe fra Grundfos hjalp folkeskoleeleverne, når de havde brug for det.
Automatikteknikeren Alexander Skovlund Rungsøe fra Grundfos hjalp folkeskoleeleverne, når de havde brug for det.
Foto: Marc Killigren, TV MIDTVEST

Interessen ikke fanget 

Eleverne deltog i forskellige workshops, hvor de selv skulle bruge hænderne. Desværre fangede det ikke alles interesse.

- Nej egentlig ikke, men det er stadig sjovt at komme ud, men det er ikke helt noget for mig, siger Viktor Brøndum Christensen.

- Det gør det nemmere at finde ud af, hvad jeg vil, for man får testet af, om det er noget, man vil, men det er ikke noget for mig, siger Johanne Bak.

Forud for besøgene arbejder eleverne med virksomhedsrelevante opgaver hjemme på skolerne. De oplever derfor på nært hold, hvilke spændende muligheder fagene på sigt kan tilbyde dem.

0:53
Automatikteknikeren Alexander Skovlund Rungsøe fra Grundfos vil meget gerne give sin viden videre.