Kirker kræver tilmeldinger til jul – vil ikke afvise folk i døren

For at nå så mange som muligt med gudstjenesten 24. december livestreamer kirken.

Graver Torkil Stensig fra Daugbjerg Kirke.
Graver Torkil Stensig fra Daugbjerg Kirke.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

På grund af coronapandemien er der mange ting, som ikke er eller bliver, som de plejer. For mange er det en tradition at gå i kirke 24. december, men heller ikke denne tradition kan alle steder fuldføres.

I flere kirker er der på grund af krav til afstand lavet tilmeldinger til at kunne høre gudstjenesten på den store kirkedag.

En af de kirker, der har krav om tilmelding, er Daugbjerg Kirke vest for Viborg, fortæller kirkens graver, Torkil Stensig.

- Det er fordi, vi er lidt nervøse for at komme til at stå i en situation, hvor der lige pludselig kommer flere mennesker, end vi kan være i kirken, fortæller han og fortsætter:

- Vi kan kun være cirka en tredjedel i forhold til normalt juleaften, og så for ikke at stå og afvise folk ved døren vil vi hellere have tilmeldinger på forhånd, så vi kan styre det på en sikker måde.

Under normale omstændigheder kan kirken rumme mellem 100 og 110 personer, men grundet corona er der nu kun plads til omkring 30-35.

- Det er ikke et fuldstændig fikseret tal, for det handler om, hvor mange, der kommer sammen, fordi familier kan sidde sammen, så der behøver ikke at være den helt store afstand, siger Torkil Stensig.

Middelalderkirke med dårligt signal

Det har ikke været det sjoveste valg at tage for de ansatte i kirken. Men alligevel har det været nødvendigt.

De ønsker ikke at afvise folk i døren til kirken, og derfor har kirken lavet nogle tiltag, så flere end dem, der sidder i kirken, kan opleve gudstjenesten.

- Vi har en konfirmandstue nede ved siden af kirken, og der livestreamer vi gudstjenesten, så der er også mulighed for, at der kan sidde nogle familier dernede, så vi kan lette kapaciteten lidt, siger Torkil Stensig.

Kirken har også fået installeret internet, så livestreamet kan blive en realitet. Men det viste sig at være et større problem end som så.

- Murene er cirka en meter tykke i sådan en middelalderkirke, så der er intet signal i kirken. Vi har også blytag, så der er heller ikke nogen hjælp at hente der. Men efterhånden som vi kom længere og længere op i kirketårnet, blev signalet bedre og bedre. Så nu har vi en router til at sidde helt oppe i toppen af kirketårnet under taget. Så har vi et rigtig godt signal, fortæller graveren.

Torkil Stensig har hørt, at der er nogle plejehjem i området, der vil vise den streamede gudstjeneste til de ældre, ligesom han tror, at der måske også er nogle i private hjem, der vil følge med, hvis de ikke har fået en plads i selve kirken.